Dolar

32,3495

Euro

35,1149

Altın

2.309,28

Bist

9.079,97

Hamileyken aman dikkat grip olmanın bebeğe zararı var mı?

Hapşırık, öksürük gibi solunum yollarıyla bulaşabilen grip ciddi bir virüs enfeksiyonudur. Çoğunlukla ciddiye alınmayan grip özellikle yüksek risk grubunda olan kişilerde (hamileler, kronik rahatsızlığı olan kişiler, bebekler ve yaşlılar gibi) ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-27 13:49:58

Hamileyken aman dikkat grip olmanın bebeğe zararı var mı?

BAŞLICA GRİP BELİRTİLERİ

Kas ağrısı

Kuru öksürük

Burun tıkanıklığı ve nefes almada güçlük

Burun akıntısı

Ateş

Şiddetli baş ağrısı

İştahsızlık

Yorgunluk

Bu belirtilerden birkaçına sahip olan hamileler vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.

Hamilelikte grip ile ilgili en sık sorulan soru gribin bebeği nasıl etkilediğidir. Anne kanında bulunan grip virüsü normal şartlarda bebeğe geçmez. Ancak gribin tetiklediği bazı komplikasyonlar (zatürre ya da sinüzit gibi) ağırlaştığında bebeğin bunlardan zarar görme ihtimali doğar. Örneğin annenin ateşi grip yüzünden 39 dereceye yükselirse bu bebeği de tehlikeye sokan bir durum olabilir. Bu nedenle anne adayının grip belirtilerini erken fark etmesi ve vakit kaybetmeden uzman yardımı alması gerekir.

HAMİLELİKTE GRİP TEDAVİSİ

Hamilelikte gribi tedavi etmek için zorunlu olmadıkça antibiyotik verilmez. Antibiyotiklerin çoğunda annenin kanına karışacak ve bebeği etkileyecek zararlı kimyasallar bulunabilir. Bu nedenle anne adayı grip olduğunu önce kadın doğum uzmanına söylemeli, doktor onayı almadan ilaç kullanmaya kesinlikle başlamamalıdır.

Gribin en iyi tedavisi C vitamini, düzenli uyku ve istirahattir. Anne adayları grip olduklarını fark ettiklerinde dinlenmeli ve beslenmesine dikkat etmelidir.

Hamilelik gribiyle ilgili merak edilen noktalardan biri de öksürüğün bebeğe zarar verip vermediğidir. Grip, kuru öksürükle devam eder. Bu öksürük sarsıcı ve şiddetli olabilir. Öksürürken anne adayının karnında oluşan basınç bebeği etkilemez. Bebek rahim içindeki koruyucu sıvının içinde bulunduğundan ve bu sıvı basıncı ya da darbeleri yumuşatarak engellediğinden bebeğin öksürükten etkilenmesi beklenmez.

Ancak griple gelen kuru öksürüğün anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilecek kadar ciddi bir rahatsızlığa, zatürreye dönüşmesi de ihtimaldir. Bu nedenle anne adayı hem kadın doğum uzmanına hem de gerekli gördüğü takdirde bir göğüs hastalıkları uzmanına görünmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

Haber Ara