Dolar

32,5285

Euro

34,7353

Altın

2.441,35

Bist

9.645,02

‘Hamas, israil’e acı verecek birçok sürprizi saklıyor’

İsrail’in önceki gün Gazze’ye başlattığı saldırılarda 25 Filistinli hayatını kaybederken, 150’den fazla kişi de yaralandı. Hamas üyesi Mahmut Ez-Zahar, Hamas’ın İsrail’e acı verecek birçok sürprizi olduğunu, ancak bunların zamanı gelince kullanılacağını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-06 11:21:58

‘Hamas, israil’e acı verecek birçok sürprizi saklıyor’

buyuk2_9

İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas), aralarında bebeklerin de bulunduu 25 savunmasız  Filistinli'yi şehid eden ve 150'den fazla kişiyi yaralayan İsrail için, acı verici olacak birçok ‘sürpriz'i gizlediği öne sürüldü.

İsrail işgal kuvvetlerinin, on yıldan fazla bir süredir Gazze Şeridi'ne karşı zaman zaman saldırılarının temposunu yükseltmesine rağmen,  Hamas'ın, İsrail'in kalbini vuracak büyük bir roket ve füze cephanesi inşa ettiği öğrenildi.

buyuk_12

HAMAS SALDIRILARA
SESSİZ KALMAYACAK

Cumartesi sabahı Gazze Şeridi'nde başlayan saldırılarda birçok binanın yıkılmasının ve sivillerin hedef alınmasının ardından Hamas'ın, işgal devleti İsrail'in saldırılarına sessiz kalmayacağı doğrulandı.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Mahmut Ez-Zahar, İsrail'e karşı roket atışlarını durdurmayacaklarını belirterek, işgal devletinin saldırılarına tek alternatif direniş olduğunu belirtti. Zahar, Arap çöküşünün, İsrail'in işgalini teşvik ettiğini, ancak durumun şimdi değiştiğini belirterek, Hamas'ın İsrail'e acı verecek birçok sürprizi olduğunu, ancak bunların zamanı gelince kullanılacağını söyledi.

buyuk3_3

HAMAS'IN HANGİ SÜRPRİZLERİ
VAR VE NASIL CEVAP VERECEK?

Filistin Direniş Haraketi'nin (Hamas) silahlı kanadı Kassam Tugayları, 2016 Nisan ayında, ilk defa 160 kilometreye kadar uzanabilen yükseltilmiş R-160 roketi üretti.

Füze, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki 2014'teki saldırısına cevap olarak ilk kez kullanıldı. Füzenin önemi, İsrail'le olan çatışmalar tarihinde ilk kez İsrail'in derinliklerine vurarak Akdeniz'in doğu kıyılarında Hayfa kentine ulaşmasıydı.

Associated Press'in geçen Mart ayında yayınladığı bir habere göre; Hamas, şimdi ev yapımı Kassam roketleri, 5 metre ve 6 metre uzunluğunda Fajr-5 roketi ve çeşitli saldırı tüfekleri dahil olmak üzere önemli bir silah dizisine sahip.

İsrailli askeri analist Gabi Siboni de, Hamas'ın Rus tank ve uçaksavar füzelerinin yanı sıra çeşitli gelişmiş ve etkili silahlara sahip olduğunu söyledi.

HAMAS, 2012 YILINDA
M-75 ROKETİYLE TEL AVİV'İ VURDU

Hamas, 2012 yılında cami çıkışında arabasına yapılan bir İsrail hava saldırısında şehid edilen Hamas'ın kurucusu ve Kassam Tugaylarının Komutanı Ahmed Yasin'nin adını verdiği ve belirli bir patlayıcı kafa ile donatılmış, Tel Aviv'e (80 km) kadar ulaşabilen J-80 roketini üretti.

Hamas, 2014 yılında ise ev yapımı olan ve M-75 adını verdikleri roketin yapımını gerçekleştirdi. Bu silah, 2012 yılında Ahmet Yasin'in suikastine yanıt olarak İsrail'in başkenti Tel Aviv'e fırlatıldı.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, 14 Temmuz 2014'te "nitelikli bir atılım gerçekleştirdiğini" duyurarak mühendisleri tarafından insansız hava aracı ürettiğini duyurdu. Bununla dikkati çeken Kassam, "İsrail hava sahasında özel görevler yürütmek üzere 3 çeşit hava aracı ürettiğini" açıkladı.

Kassam Tugayları, Kasım 2018'de de, İsrail askerlerinin fotoğrafını çekmek için bir program geliştirdiği, ayrıca lazer güdümlü tanksavar füzelere de sahip olduğu açıklandı.

HAMAS'IN SİLAHLARI
İSRAİL'İ KORKUTUYOR

İsrail'in, Hamas'ın birden fazla silaha sahip olmasından ve askeri yeteneklerinden korktuğu ileri sürülüyor.

Şubat 2017'de, İbranice yayın yapan ‘Mako' haber sitesi, Hamas'ın askeri kanadı olan Kassam Tugayları'nın ulusal ordu modeline dayanan çalışma yeteneklerinin, İnternet yetenekleri ile birlikte, füzeler ve uçaklar dahil olmak üzere, ileri silahlara sahip olduklarının belirterek, bu üretilen silahların uygun zamanda bölgeyi ateşlemesinden korkulduğunu öne sürmüştü.

silah

Haber Ara