Dolar

32,3692

Euro

34,9460

Altın

2.325,45

Bist

9.100,02

Hamas'ın Gazze'deki 'İdari Komiteyi' feshetmesi

Fetih Hareketi Merkez Konsey Üyesi Ahmed:- 'Öncelikle Hamas ve Fetih hareketleri arasında ikili bir toplantı yapılacak. Ardından 2011 yılında üzerine anlaşılan Kahire Anlaşması'nın maddelerinin uygulanması adımının başlatılması için tüm Filistinli gruplarla bir başka toplantı yapılacak' - 'Önümüzdeki günlerde Filistin Uzlaşı Hükümeti kanunlar çerçevesinde Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de d

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-17 15:41:19

Hamas'ın Gazze'deki 'İdari Komiteyi' feshetmesi
Fetih Hareketi Merkez Konsey Üyesi Azzam el-Ahmed, Hamas'ın Gazze'deki İdari Komite'yi feshetmesini memnuniyetle karşıladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Fetih Hareketi Merkez Konsey Üyesi Ahmed, Hamas ve Fetih hareketleri heyetleri arasında Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır İstihbarat Başkanı Halit Fevzi'nin de aralarında bulunduğu uzun toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Filistin siyasi bölünmüşlüğünü sonlandırma gayretleri çerçevesinde kurulan ve Fetih heyetinin başkanı olan Ahmed, Hamas'ın aldığı kararları memnuniyetle karşıladığını, bu adımın Filistin safını güçlendireceğini belirterek, "Öncelikle Hamas ve Fetih hareketleri arasında ikili bir toplantı yapılacak. Ardından 2011 yılında üzerine anlaşılan Kahire Anlaşması'nın maddelerinin uygulanması adımının başlatılması için tüm Filistinli gruplarla bir başka toplantı yapılacak." dedi.

Ahmed, Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin yakın zamanda Gazze'de görevi devralacağını vurgulayarak, "Önümüzdeki günlerde Filistin Uzlaşı Hükümeti kanunlar çerçevesinde Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de de görevi devralacak. Somut adımların atıldığına şahit olacağız. Böylece hükümet, zalimane ablukaya maruz kalan Gazze halkının sorunlarını hafifletme çabalarına devam edecektir." şeklinde konuştu.

Hamas bu sabah yaptığı yazılı açıklama ile Gazze'deki İdari Komite'nin feshedildiğini, Filistin uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevi devralmasını, genel seçimlere gidilmesini ve Fetih hareketi ile diyaloğa hazır olduğunu bildirmişti.

Gazze'deki Hamas hükümetinin, geçen mart ayında hükümet işlerinin yürütülmesi için kurduğu İdari Komite, Filistin yönetimi tarafından kabul edilmemişti.

Hamas, ağustos ayının başlarında, Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında bölünmeye son verilmesi kapsamında İdari Komiteyi feshetmeyi de içeren yeni bir siyasi girişim sunmuştu.

Fetih Hareketi ve Filistin yönetimi lideri Mahmut Abbas ise daha önce bir çok kez Hamas'a "Gazze'deki İdari Komitenin koşulsuzca feshi, Filistin hükümetinin Gazze Şeridi'nde etkin hale gelmesi ve seçimlere gidilmesi" çağrısında bulunmuştu.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye başkanlığındaki üst düzey heyet, 9 Eylül'de Gazze'den ayrılarak Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmişti.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, uzlaşı için Kahire'de Fetih Hareketi yöneticileriyle hemen masaya oturabileceklerini belirterek, "Hamas, Gazze'de kurulan İdari Komiteyi feshetmeye, uzlaşı hükümetinin görevini oradan sürdürebilmesine imkan sağlamaya ve seçimleri yapmaya hazırdır." ifadelerini kullanmıştı.

Haber Ara