Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Hamas ile Arabistan arasında ilk temas

Suudi Arabistan Kralı Selman ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, iki taraf arasında uzun süredir devam eden mesafeli duruşun ardından ilk defa Mekke'de bir araya geldi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-18 12:30:57

Hamas ile Arabistan arasında ilk temas

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Mekke'de Halid Meşal liderliğindeki Hamas heyeti ile görüştü.  Heyetin ziyareti, Hamas ile Suudi Arabistan arasında yıllar sonra gerçekleşen ilk görüşme.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Meşal ve beraberindeki heyetin Suudi Arabistan'a iki gün süren bir ziyarette bulunduğu, heyetin Kral Selman, Veliaht Prens Muhammed bin Nayif ve İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştüğü belirtildi.

Suudi Arabistan'ı ziyaret eden heyette Meşal, Hamas Siyasi Büro üyeleri Musa Ebu Merzuk, Salih el-Aruri ve Muhammed Nezzal'in bulunduğu ifade edilen açıklamada, Meşal ve beraberindeki heyetin ziyaret çerçevesinde umre yaptığı ve bayram namazını Mescid-i Haram'da kıldığı kaydedildi. Açıklamada ziyaretin ayrıntılarına ve görüşmelerin içeriğine dair bilgi verilmedi.

Hamas kaynaklarından alınan bilgiye göre, Meşal ile Kral Selman görüşmesinde Suudi Arabistan ve Hamas arasındaki ilişkileri geliştirme ve güçlendirme konuları ele alındı. Heyetin gerçekleştirdiği görüşmelerde Fetih ile uzlaşının da aralarında bulunduğu Filistin dosyalarının gündeme geldiği ifade edildi.

Reuters'a konuşan bir Hamas kaynağı, görüşmenin Hamas ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri geliştirmesini umduğunu söyledi.

23 Ocak'ta ölen Kral Abdullah döneminde Hamas ve Suudi Arabistan ilişkileri kopma noktasına gelmişti. Suudiler, Hamas'ın Mısır Müslüman Kardeşler liderleri ve İran ile kurduğu temaslardan rahatsızlık duyuyordu.

Haber Ara