Dolar

32,3355

Euro

35,1847

Altın

2.245,13

Bist

8.718,11

Hama'nın batı kırsalında Ahrar el Şam, HTŞ ile anlaşarak feshedildi

Hama'nın batı kırsalında bulunan Gab Ovası'nda Ahrar el Şam feshedildi ve grubun kontrolündeki bölgeler HTŞ kontrolüne girdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-10 18:38:31

Hama'nın batı kırsalında Ahrar el Şam, HTŞ ile anlaşarak feshedildi

Hama'nın batı kırsalında bulunan Gab Ovası'nda Ahrar el Şam feshedildi ve grubun kontrolündeki bölgeler Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) kontrolüne girdi.

Yılın ilk günlerinde Suriye'nin kuzeyinde muhalif gruplar arasında iç çatışmalar başlamıştı. İlk olarak Nureddin Zenki hareketi ile HTŞ arasında Halep'in kuzeybatı kırsalında başlayan gerginlik daha sonra İdlib'in güneyine de sıçramıştı. Zenki hareketinin dağıtılmasıyla çatışmaları geçici olarak durmuş, ancak bir süre sonra Ahrar el Şam ile HTŞ arasında gerginlik tırmanmıştı.

HTŞ'nin dün Ahrar'ın kontrolündeki bazı yerleşimleri çatışmasız olarak ele geçirmesiyle gerginliğin ikinci perdesi başlamış oldu. Bugün ise bölgede Ahrar ile HTŞ arasında bir anlaşma yapıldığı ifade edildi. Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Ahrar'ın Hama'nın batı kırsalında yer alan Gab Ovası'ndaki yapılanması HTŞ ile imzaladıkları anlaşma sonrası dağılma kararı aldı.

Bölge kaynaklarına göre anlaşma sonra Ahrar el Şam'ın Gab Ovası ve Şahşabo Dağı bölgelerindeki kolu siyasi, askeri ve idari olarak feshedildi. Ahrar'ın orta ve ağır derecedeki silahları HTŞ'ye teslim edilirken, bölge askeri olarak HTŞ, siyasi olarak Kurtuluş Hükümeti'ne bırakıldı.

Ahrar, HTŞ ve bölgenin ileri gelenleri tarafından yapılan anlaşmaya göre Ahrar mensupları hafif silahlarını teslim etmeyecek. Ahrar savaşçıları bölgede kalabilecek, isteyenler HTŞ gözetiminde Afrin'e gidebilecek.

HTŞ'nin bu bölgeyi kontrol altına aldıktan sonra Ahrar'ın elindeki merkezi yerleşimlere yöneleceği tahmin ediliyor. İki taraf arasında henüz ağır bir çatışma yaşanmış değilken, gerginliğin nasıl seyredeceği ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

Haber Ara