Dolar

32,5348

Euro

34,9026

Altın

2.430,85

Bist

9.645,02

Hama-idlib ekseni kan banyosuna döndü

Suriye’nin Hama-İdlib ekseninde muhalif savaşçılar ile Rus destekli Esed rejimi arasında son ayları en ölümcül savaşın yaşandığı ve her iki tarafın da çok sayıda kayıp verdiği bildirildi. Bölgedeki kaynaklar ise, bölgenin adete kan banyosuna döndüğünü ileri sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-08 11:13:03

Hama-idlib ekseni kan banyosuna döndü

Son iki gündür Suriye'de muhalif savaşçılar ile Rus destekli Esed rejimi ordusu arasında Kuzey Batı Hama'da son ayların en ölümcül mücadelesinin yaşandığı, muhalifler ile rejim güçlerinin ağır kayıplar verdiği bildirildi. Bölgedeki kaynaklar Hama-İdlib ekseni boyunca yaşanan çatışmalarda, bölgenin kan banyosuna döndüğünü öne sürdü.

HER İKİ TARAFTAN DA
BÜYÜK KAYIPLAR VAR

Rusya, Heyet-ü Tahrir Eş-Şam (HTŞ)  mensuplarının Perşembe ve Cuma günleri Suriye ordusu mevzilerini ele geçirme girişiminde bulunduğunu açıklayarak, çıkan çatışmalarda 140 örgüt mensubunun öldürüldüğünü duyururken, Şam rejiminden yapılan açıklamada ise bu rakamın 60-70 arasında olduğu açıklandı. Suriye rejimi, son iki gündür süren çatışmalarda 39 askerinin öldüğünü, çok sayıda askerinin de yaralandığını açıkladı.

Rusya ve Şam rejiminin açıklamaları birbirini tutmazken, bölgedeki yabancı kaynaklar son iki gündür Heyet-ü Tahrir Eş-Şam (HTŞ)  mensuplarının, Rus destekli Esed rejimine bağlı askerlere ağır kayıplar verdirdiği öne sürüldü.

MUHALİFLER SON HAFTALARDA
SALDIRILARINI ARTIRDI

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Tuğgeneral Viktor Kupçişin ise, Heyet-ü Tahrir Eş-Şam (HTŞ-eski adıyla Nusra Cephesi) mensuplarının 6 ve 7 Haziran günleri Suriye ordusu mevzilerini ele geçirme girişiminde bulunduğunu açıkladı.

Söz konusu saldırı girişimiyle ilgili açıklamalarda bulunan Viktor Kupçişin, sözlerine şöyle devam etti:
“Heyet Tahrir Şam ve müttefik oluşumlardan yaklaşık 500 mensup, 6 Haziran günü karanlığın başlamasıyla hükümet güçlerinin Hama bölgesindeki Cubbayn ve Tel el-Malah yerleşimlerindeki mevzilerine saldırdı. Örgüt mensupları saldırıda 6 tank, 4 piyade saldırı aracı, büyük kalibreli makineli tüfeklerle donatılan 20 adet arazi aracı ve diğer askeri teçhizat kullandı.”

Rus Hava Uzay Kuvvetleri'nin Suriye ordusuna destek verdiğini sözlerine ekleyen Kupçişin, ordunun 140 örgüt mensubunu öldürdüğünü, 5 tank, 3 piyade saldırı aracı ve 9 arazı aracı imha ettiğini aktardı.
Kupçişin, Suriyeli askerlerin bir adet çok namlulu roketatar ve 2 havan topunu da imha ettiğini dile getirdi.

HeyetTahrir Eş-Şam (HTŞ) mensuplarının dün saat 10.45'te Hama bölgesinin Kernaz ve Hamamiyat yerleşimlerindeki mevzilerine tekrar saldırı girişiminde bulunduğunu söyleyen Kupçişin, şöyle devam etti:

“Kernaz'a saldırıya 80 örgüt mensup katıldı ve 8 adet arazi aracı kullanıldı. Hamamiyat'a saldırıda ise yaklaşık 60 örgüt mensubu, iki tank, bir piyade saldırı aracı ve bir arazi aracı katıldı. Yasa dışı silahlı oluşumların saldırıları püskürten Suriye ordusu, 20'den fazla mensubu, 1 tankı ve iki arazi aracını yok etti.”

İKİ ÖNEMLİ BÖLGE MUHALİFLERDE

Bölgedeki yabancı kaynaklar ise şu an itibariyle Heyet-ü Tahrir Eş-Şam (HTŞ)  mensuplarının üç alandan ikisini kontrol altında tuttuklarını; ancak Şam rejiminin ordusunun, bu iki bölgeyi yeniden ele geçirmek için büyük bir hazırlık yaptığını bildirdiler.

Haber Ara