Dolar

32,5021

Euro

34,5457

Altın

2.493,94

Bist

9.548,09

Halep'te son 24 saatin bilançosu

Halep'te rejim bir kez daha klor gazı kullandı, son 24 saatte 50 kişi hayatını kaybetti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-29 10:07:08

Halep'te son 24 saatin bilançosu

Al Jazeera'nin aktardığı habere göre savunma idaresinden yapılan yazılı açıklamada, Halep'in doğu mahalleleri tamamen afet bölgesi ilan edilerek, tüm insani yardım kuruluşlarına rejim ve Rus uçaklarının bombardımanının durması için harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Muhaliflerin elindeki bölgenin üçte birini kaybetmesine neden olan rejimin büyük saldırısından sonra gelen açıklamada, 15 Kasımdan bu yana kente 2 bin hava saldırısı düzenlendiği, topçu atışıyla 7 bin saldırı yapıldığı ayrıca balistik füze, misket bombası ve uluslararası çapta yasak olan klor gazı atıldığı belirtildi.

Rejimin, klor gazı da kullandığı son 24 saatteki saldırılarında 50 kişi yaşamını yitirdi.

Kuşatma altındaki doğu mahallerinde tüm hastanelerin hizmet dışı kaldığı vurgulanan açıklamada, devam eden bombardıman nedeniyle sivil savunma idaresinin ekipman ve malzemelerin çoğunun kullanılmaz halde olduğunun altı çizildi.

BM'DEN HALEP'İN DOĞUSUNA TANIMLAMA: "YİYECEKSİZ KENT"

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Halep'in doğusuna ulaştırılan insani yardımların 13 Kasım'da tükendiğini belirterek, "Bu durum Halep'in doğusunu 'yiyeceksiz kent' haline getirdi." dedi.

Dujarric, basın toplantısında yaptığı açıklamada, BM'nin, "Halep'in doğusunda son günlerde yoğunluğu artan ve çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olan hava bombardımanı ve şiddetlenen çatışmalar nedeniyle son derece kaygılı" olduğunu söyledi.

Bölgede binlerce kişinin kuşatma altında çok kötü koşullarda yaşadığını vurgulayan Dujarric, şunları kaydetti:

"Halep'in doğusunda 275 bin kişi dehşet verici şartlar altında yaşıyor. Temmuz ayının başından beri buraya hiç yardım ulaştırılamadı. Dünya Gıda Örgütü'nün ulaştırdığı son yardımlar 13 Kasım'da tükendi. Diğer kuruluşların yardımları da bitmek üzere. Bu durum Halep'in doğusunu 'yiyeceksiz kent' haline getirdi. BM, sınır ötesi de dâhil olmak üzere her türlü modelde Halep'e yardım ulaştırmaya hazırdır.

BM, tüm taraflara sivil ayrımı gözetmeyen bombalamalara son vermeleri, siviller ve sivil yapıları koruma çağrısı yapıyor. Taraflardan, hayat kurtaracak insani yardımların ulaşmasına uluslararası insancıl hukuk uyarınca izin vermelerini istiyoruz."

MUHALİFLER TOPRAKLARIN 3'TE 1'İNİ KAYBETTİ

15 günden bu yana yoğun bombardımana tabi tutulan Halep'in kuşatılmış bölgelerinde muhalifler Pazartesi gününde büyük toprak kaybına uğramıştı.

Bir yandan Esed ordusu ve yanında savaşan İran destekli Şii milisler diğer yandan PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG güçlerinin eş zamanlı saldırısına maruz kalan muhalifler yaklaşık 10 semtten çekildi. Böylelikle elindeki alanın üçte birini kaybetmiş oldu.

300 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen bölgeden binlerce aile evlerinden göç etmek zorunda kaldı.

Haber Ara