Dolar

32,3395

Euro

35,1257

Altın

2.238,65

Bist

8.772,11

Hakkı Dursun Yıldız kimdir?

Türk-İslâm tarihçisi Hakkı Dursun Yıldız. kimdir? İşte Hakkı Dursun Yıldız'ın biyografisi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-28 17:29:03

Hakkı Dursun Yıldız kimdir?

Hakkı Dursun Yıldız 1937 yılında Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Karaağaç köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Şavşat'ta, liseyi de Artvin'de bitirdi. 1957'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne girdi; bu sırada Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'na da devam etti.

1961 yılında mezun olan Hakkı Dursun Yıldız  Ortaçağ Tarihi Kürsüsü'ne asistan tayin edildi. 1966 yılında Mu‘tasım Devrinde Abbâsî İmparatorluğu: 833-842 adlı teziyle doktor unvanını aldı. 1972 yılında Sâmerrâ Devrinin Sonuna Kadar İslâm Devletinde Türkler isimli çalışmasıyla doçent oldu. 1979 yılında  Azerbaycan'da Hüküm Sürmüş Bir Türk Hânedanı: Sâc-Oğulları adlı takdim teziyle profesörlüğe yükseldi. 1982'de Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ne kurucu dekan olarak tayin edildi.

Bu görevinin yanı sıra  Aralık 1987 – Ağustos 1988 yılları arasında rektör yardımcılığı ve kısa bir süre Eğitim Fakültesi'nde vekâleten dekanlık yaptı. Enstitüsü'nün aslî üyelerinden olan Yıldız Türk-Arap İncelemeleri Vakfı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Mütevelli Heyeti üyeliği ve başkan yardımcılığı, Emel Esin'in vasiyeti üzerine kurulan Tek-Esin Vakfı'nda müdürlük yaptı.

Tarih araştırmalarının devletin ve milletin bekası açısından hayatî bir önem taşıdığını erkenden farkettiği için üniversitede okuyan pek çok genci himaye ederek ilim âlemine kazandırdı. 

Çalışmaları daha çok Türkler'in İslâm dinini kabulü ve İslâm'a hizmetleri konularında yoğunlaştı. Bu alandaki makalelerini Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi, Türk Kültürü, Türk Kültürü Araştırmaları ve Millî Kültür gibi dergilerde yayımladı. İslâm Ansiklopedisi, Küçük Türk-İslâm Ansiklopedisi, Meydan Larousse ve Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi'nde ilmî redaktör olarak çalıştı ve birçok madde yazdı. 

SEMİNER VE TOPLANTILARDA ETKİN ROL ALDI

Hakkı Dursun Yıldız ayrıca çeşitli seminer, kongre ve sempozyumların düzenlenmesinde etkin rol oynadı V. Milletlerarası Türkiye Sosyal ve İktisat Tarihi Kongresi'nde (İstanbul, 21-25 Ağustos 1989) kongre başkanlığı yaptı, Dünyada Türklük Araştırmaları ve Türkiye Sempozyumu ile (İstanbul, 29-30 Eylül 1986) Çağdaş Türk Alfabeleri Sempozyumu'nda (İstanbul, 19-21 Kasım 1991) tertip heyeti üyeliğinde bulundu. Hakkı Dursun Yıldız doktora tezini İslamiyet ve Türkler adıyla yayımladı. (İstanbul 1976), V. V. Barthold'un Moğol İstilâsına Kadar Türkistan adlı eserini neşre hazırladı (İstanbul 1981; Ankara 1990), B. Lewis'in The Arabs in History adlı kitabını Tarihte Araplar ismiyle Türkçe'ye çevirdi. 

İSLAM LİTERATÜRÜNE ÖNEMLİ ESER KAZANDIRDI

Yıldız'ın İslâm tarihi literatürüne kazandırdığı en önemli eser, ilmî redaktörlüğünü yaparak yayımlanmasını sağladığı Doğuştan Günümüze Büyük İslâm Tarihi adlı çalışma oldu. (I-XIV, İstanbul 1986-1989). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi'nin 35. sayısı (İstanbul 1994) Hakkı Dursun Yıldız için hâtıra sayısı olarak çıkmış, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından onun adına bir armağan kitap yayımlandı. Yıldız'ın ilmî makaleleri, ansiklopedi maddeleri, sempozyum ve kongre bildirileri Semih Yalçın ve Selçuk Duman tarafından derlenerek basıldı. 

1992'de Marmara Üniversitesi'ne rektör oldu. Ancak bu görevini iki ay kadar sürdürebildi; yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak 23 Ekim 1992 Cuma günü vefat etti. Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde yapılan törenin ve İlâhiyat Fakültesi Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Haber Ara