Dolar

32,3277

Euro

35,0598

Altın

2.296,98

Bist

9.045,28

Hakem heyetlerine müracaat eden kazançlı çıkıyor! Tüketici artık daha bilinçli

Tüketici hakem heyetlerine art arda başvuru geliyor. Bu durum kamuoyunca memnuniyetle karşılanıyor ve “Tüketicilerin menfaatlerini koruyup kollamaları art niyetli firmaların oyunlarını boşa çıkarıyor. Mağduriyetleri de minimum seviyelere indiriyor” şeklinde yorumlanıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-23 21:11:09

Hakem heyetlerine müracaat eden kazançlı çıkıyor! Tüketici artık daha bilinçli

Fiyat hilelerinin ve ayıplı ürünlerin adedini aşağı çekmek için tüketiciler tarafından hakem heyetlerine müracaat ediliyor. Nitekim her sene 500-600 bin müracaatta bulunuluyor.

Mağduriyetler gideriliyor

Hakem heyetlerine gelen şikâyetlerin çoğaldığını anlatan tüketici derneklerinin yöneticileri, “Buna uyumlu olarak fiyat oyunu ve ayıplı ürün olaylarında gerileme görülüyor” diyor. Heyetlerin kararlarının yüzde 61 oranında şikâyetçilerin lehine çıktığına dikkat çeken aynı yöneticiler, “Tüketicilerin bir sorunla karşı karşıya kalmaları halinde ilgili makamlara yönelmeleri olumlu ve yerinde bir adımdır” görüşünde birleşiyor.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise yaptığı açıklamada defolu ürünlerle ilgili yakınmaların arttığını belirtti. Bu yakınmaların hakem heyetlerine de gittiğini dile getiren Ağaoğlu, “Şu muhakkak ki tüketicilerin haklarını bilmeleri, aramaları mağduriyetleri büyük oranda önler” ifadesini kullandı.

Amansız mücadele

Heyetlerin pek çok başvuru aldığını vurgulayan Ağaoğlu, şunları kaydetti: “Örneğin perakendecilerin ürün kaliteleri ve fiyat tarifeleri tepkilere neden oluyor. Malum, fahiş fiyat artışları tüketicileri Alo 175'i aramaya ve mobil uygulama HFA-Bildirim kanalıyla Ticaret Bakanlığı'na ihbarlarda bulunmaya yöneltti. İhbarların ardından tüketici hakem heyetleri devreye girdi. Ve şükür ki heyetlerden vurguncu firmalar ile yapılanmalara karşı amansız mücadele eden tüketicilere peş peşe müjdeli haber geldi.

Bankalar kural tanımıyor

Ağaoğlu, bankaların kredi kartı aidatı taleplerinin de tüketicileri hakem heyetlerinin kapılarını çalmaya ittiğini kaydetti. Tüketici Kanunu'nun 31. maddesi 3. fıkrasında aidatsız kart verme zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Ne var ki kanuna aldırış edilmiyor, kaidelere uyulmuyor. Bankalar kural tanımıyor, 2014'te yayınlanan bir yönetmelikten faydalanarak kredi kartı müşterilerinden aidat alıyor. Ya da müşterilerine aidatsız kart sunmuyor. Ve maalesef hakem heyetleri bu yönetmelikten ötürü tüketicilerin aleyhine karar verebiliyor. Bu sıkıntının önüne geçmekte, hukuki sorunu gidermekte yarar var. ”

Haber Ara