Dolar

32,5676

Euro

34,6759

Altın

2.491,76

Bist

9.524,59

Hakan Atilla’dan yatırımcılara davet! Daha fazla kazanabilirsiniz

Borsa İstanbul AŞ (BİST) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Hakan Atilla, “Borsada kısa vadeli al-satlar yerine, detaylı analiz yapan yatırımcılar, uzun vadede altından da dövizden de daha çok getiri elde edebiliyor” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-09 17:58:46

Hakan Atilla’dan yatırımcılara davet! Daha fazla kazanabilirsiniz

Borsa İstanbul'un performansı ve hedefleri konusunda açıklamalarda bulunan BİST Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, Türkiye'deki finansal mimariyi destekleyici ürün ve hizmetleriyle öne çıkan BİST''in, gelecek dönemde uluslararası alanda daha rekabetçi olması ve cazibesinin artırılması yönünde çalışmaların hızlandığını dile getirerek şu değerlendirmelerde bulundu:

HİSSEDARLAR ÇEYREK ALTINDAN FAZLA KAZANDI

Çocuğunun geleceği için 18 yıl önce her ay bir çeyrek altın satın alan bir kişinin birikim tutarı bugün yaklaşık 100 bin lira yapıyor. Aynı vatandaş, temettü verimi yüksek olan 10 şirkete yatırım yapsa, elde ettiği temettü gelirleriyle yine hisse yatırımı yaptığı varsayımıyla bugünkü birikimi hem altının hem dövizin neredeyse toplam getirisine, yaklaşık 170 bin liraya ulaşıyor. Dolayısıyla borsada kısa vadeli al-satlar yerine, detaylı analiz yapan yatırımcılar uzun vadede altından da dövizden de daha çok getiri elde edebiliyorlar. Son 18 yılda temettü verimi yüksek şirketlere yatırım iyi kazandırdı. Borsayı uzun vadeli düşünen ve finansal göstergeleri güçlü şirketleri seçen yatırımcıların beklentilerinin karşılanacağına inanıyorum.

İFM'DE YER ALACAK

Tanıtımı yapılan yeni finansal enstrümanların yanı sıra gözden geçirilen düzenleme, uygulama ve yapılanmalarla Borsa İstanbul'un yenilenerek İstanbul Finans Merkezi'nde yer alması planlanıyor.

GÜVENİLİR FİNANSAL SİSTEM

Borsa İstanbul bünyesinde Döviz Swap Piyasası'nın faaliyete geçmesiyle, yerli bankaların yabancı para ve Türk lirası nakit akışlarını ihtiyaçları doğrultusunda takas etmelerine imkân veren güvenilir ve organize bir piyasa finansal sisteme kazandırılmış oldu. Swap piyasasının günlük ortalama işlem hacmi 10 milyar liraya ulaştı. Yeni kurulan bir piyasa için bu miktar anlamlı olup, ilerleyen dönemlerde daha da artmasını bekliyoruz.

BİGA HAYATA GEÇTİ

Borsa İstanbul Grubu bünyesindeki Takasbank nezdinde blokzincir tabanlı olarak hayata geçirilen BİGA da (Bir Gram Altın) önem arz ediyor… Yeni bir para birimi üretmek gibi hususlar bizim konumuz değil, fakat tüm bunların arkasında yatan blokzincir teknolojisinin göz ardı edilmemesi gerekiyor. BİGA sayesinde, karşılığı fiziken Borsa kasalarında saklanan ve standardı belli olan kaydi altının blokzincir teknolojisiyle farklı birey ve kurumlar arasında transferi mümkün hale geldi. Böylece herhangi bir zaman kısıtı olmaksızın, 7 gün 24 saat ve işlem mahremiyeti muhafaza edilerek farklı kişiler aralarında varlık transferi yapabilir hale geldi.

BİST TEKRAR YAPILANDIRILDI

Borsanın en eski ve köklü piyasası olan pay piyasasının pazar yapısını yatırımcı beklentileriyle uyumlu olarak Yıldız Pazar Grup 1, Grup 2 ve Ana Pazar Grup 1, Grup 2 şeklinde yeniden yapılandırdık. Bu sayede benzer büyüklük, derinlik ve likiditeye sahip şirketler aynı grup içerisinde yer aldı.

ARALIK'IN LİDERİ BİST

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), açıkladığı verilere göre geçen ay aylık bazda en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5.22, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 5.17 ile BIST 100 endeksi oldu. Külçe altın yüzde 2, avro yüzde 1.81, Amerikan doları yüzde 1.29 kazandırdı.

Haber Ara