Dolar

32,3283

Euro

35,0748

Altın

2.298,24

Bist

8.984,26

Hakan Albayrak'tan 'Ali'siz Alevilik' yazısı

Hakan Albayrak, 'Ali'siz Alevilik' konusunu bugünkü köşesine taşıdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 15:04:16

Hakan Albayrak'tan 'Ali'siz Alevilik' yazısı

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Yazısının girişinde 1 Kasım sonrası Adalet Bakanlığı bünyesinde başlanan "Alevilerin talepleriyle alâkalı hukuki altyapı çalışmalarını" hatırlatan Hakan Albayrak, "Bağcıyı her hâl u kârda dövmeyi kafaya koymuş olanlar bir yana, üzüm yemeyi murat eden Alevi toplum temsilcilerinin bu çalışmalardan gayet mutlu ve umutlu olduklarını kendi beyanlardan biliyoruz" diye yazdı.

"Bir geleneksel Alevi var, bir de Yeni Alevi" diyen Albayrak, geleneksel Alevilerin “Ali bizim şahımız / Kâbe kıblegâhımız / Miraç'taki Muhammed / O bizim padişahımız / Eyvallah şahım eyvallah / Hak Lailahe İllallah” türküsünü aşkla söyleyen adamlar olduğunu yazdı.

"YENİ ALEVİLİĞİ SOSYALİST/KOMÜNİST ÖRGÜTLER KURDU"

"1960'ların sonu yahut 1970'lerin başı itibarı ile sosyalist/komünist örgütler tarafından şekillendirilen ‘Yeni Alevi'ye çok uzaktır bu türkü" diye yazan Albayrak, şöyel devam etti:

‘Yeni Alevi'nin Aleviliği ırkî bir şeydir; ataları Alevi olduğu için o da kendine Alevi der. Hazret-i Ali (radıyallahu anh) ile alâkası yoktur, kalmamıştır. Onun için Faik Bulut bu “Alevilik” türünü -olumlayarak- “Ali'siz Alevilik” diye tanımlar.

Alevilik, esasen, Hazret-i Ali'siz olamayacağı gibi Hazret-i Muhammed'siz (sallallahu aleyhi vesellem) de olamaz. “Padişah”tır “Miraç'taki Muhammed”. “Sultan-ı Enbiya”dır; baş tacı. ‘Yeni Alevi'nin Fransız kaldığı bir Alevi türküsü daha okuyalım:

Hüseyin attan düştü
Sahra-yı Kerbela'ya
Cibril kurban haber ver
Sultan-ı Enbiya'ya

Peki, niye Muhammed ve Ali? Çünkü “Hak, Lailahe İllallah”. Bildiğin Müslümanlık işte, elhamdülillah.

Müslümanlığı kendilerine yakıştıramayan sözde Alevi türkücüler vardır hani... Mesela, “Ali bizim şahımız”dan sonra “Kâbe kıblegâhımız” yerine “Kıble kıblegâhımız” veya “Yüzü kıblegâhımız” diyorlar. Hazret-i Ali'yi de sevmiyorlar ama Kâbe yerine ona veya onun yüzüne kıble demeyi tercih ediyorlar. Alevilik taslayan türkücü Musa Eroğlu bu takiyeden de sıkılıp “Alevi kültür merkezleri Arapların Ali'si, Hüseyin'i ve Hasan'ıyla uğraşacaklarına çocuklara saz çalmayı öğretsinler” demişti, Avrupa Saz Okulu'nda verdiği bir ‘ders'te. ‘Ders'e katılan Alevi gençleri bunun üzerine “Seni dinlemek de alkışlamak da yok” deyip sınıfı terk etmişlerdi. Sağ olsunlar, var olsunlar. Budur.

Haber Ara