Dolar

32,6021

Euro

34,7824

Altın

2.414,45

Bist

9.645,02

Haitililer artık ABD'de mevsimlik işçi olamayacak

Haiti adı Amerika’dan vize alabilen 80 ülkeden silindi. Haitililer artık Amerika’dan düşük vasıflı işçi vizesi alamayacaklar. Gelişme, Donald Trump'ın bu ülke için 'sh*thole' yani 'b*k çukuru' demesinin ardından geldi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-18 12:50:36

Haitililer artık ABD'de mevsimlik işçi olamayacak

TIMETURK | ÇEVİRİ

2010'da yaşanan ve 200 bin kişini yaşamını yitirdiği deprem felaketinin ardından Haitililer'i istihdam etmek için Amerika tarafından gösterilen çaba, Trump'ın bu ülke için 'sh*thole' yani 'b*k çukuru' demesinin ardından sona erdi.

ARTIK İŞÇİ OLAMAYACAKLAR

Amerika İçişleri Bakanlığı'nın (DHS) bir düzenleme dosyasında Haitileler'i 80 ülkenin yer aldığı listeden çıkardığı ortaya çıktı. Bu ülkelerin vatandaşları ise halen ABD'de tarımda ve diğer sektörlerde mevsimlik işçi vizesi alan H-2A ve H-2B vizelerini alabiliyorlar.

GEREKÇE NE?

Business Insider'in haberine göre bu kararın gerekçesi Belize ve Samoa da başta insan kaçakçılığından kaynaklanan riskler. Öte yandan zaten her yıl çok az Haitili'nin Obama döneminde verilen giriş iznine uygun olarak Amerika'ya geldiği ve gittiği belirlendi.

HAİTİ BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN HENÜZ CEVAP GELMEDİ

Vizeyi destekleyenler ise Amerika'da Haitililer'e yasal yollardan çalışmaları için çok nadir fırsat tanındığını aktarıyor.

Haiti büyükelçiliği ise Amerika'nın bu adımına henüz cevap vermedi.

TRUMP: HAİTİLİLER'İ SEVİYORUM

Donald Trump'ın Oval Ofis'te bir görüşme sırasında Haiti, El Salvador ve bazı Afrika ülkelerini kastederek “sh*thole” yani “b*k çukuru” ülkeler dediği iddia edilmiş, Başkan bu kelimeyi kullandığını inkar etmiş, Beyaz Saray ise yalanlamamıştı. 

Trump, daha öne Reuters'le yaptığı bir röportajda Haitililier'i övmüş “İnsanlarını seviyorum, çok cana yakınlar ve çok çalışkan insanlar” demişti.

 

Haber Ara