Dolar

32,3692

Euro

34,9460

Altın

2.325,45

Bist

9.100,02

Hahn: Türkiye, Avrupa perspektifinden uzaklaşıyor

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye’nin Avrupa perspektifinden uzaklaştığını ve Türkiye ile AB arasındaki gelecekteki ilişkilerin ekonomi temelli olabileceğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-02 14:25:47

Hahn: Türkiye, Avrupa perspektifinden uzaklaşıyor

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde AB'ye üyelikten, en azından şimdilik vazgeçtiğini ifade ederek, dostane ilişkilerin tekrar kuruması halinde ekonomi alanında işbirliği yapılabileceğini söyledi.

Aday ülkelerin AB'ye üyelik çalışmalarından sorumlu olan Hahn, Reuters ile söyleşisinde, "Türkiye'nin Avrupa perspektifinden uzaklaştığı herkes için net, en azından şimdilik" dedi.

Malta'da Fransa ve Almanya'nın Ankara ile ticaret ve güvenlik alanlarında yeni bir anlaşmanın yapılması çabalarının başını çektiği AB ülkeleri dışişleri bakanları toplantısının ardından konuşan Hahn, "İlişkilerimizin odağında başka bir şey olmalı" dedi.

Hahn, "Gelecekte neler yapılabileceğini görmemiz, bir çeşit işbirliğini tekrar başlatabilir miyiz, bunu görmemiz gerekiyor" dedi.

Hahn, Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin öngördüğü ekonomi görüşmelerinin geçen yılın ocak ayından bu yana yapılmadığını da açıkladı.

AB üyesi ülkelerin hükümetlerine Türkiye'nin statüsünün netleştirilmesi hakkında gelecek yılın başında bie rapor sunabileceğini belirten Hahn, basın özgürlüğü, toplu tutuklamalar ve insan haklarının kısıtlanmasının Türkiye'nin AB'ye katılım kriterlerini karşılamasını şu anda imkansız hale getirdiğini vurguladı.

'AB kuralları tartışlabilir değil' diyen Hahn birliğin insan hakları konusunu tartışmalardan uzak tutamayacağını ifade etti.

Reuters'a konuşan diplomatlar, raporun hemen hazırlanmayacak olmasını 'AB'nin Ankara'yı rahatsız etmek istemediğinin göstergesi' olduğunu, AB'nin sığınmacıların Avrupa'ya girişi konusunda Türkiye'ye bağımlı olduğunu belirtti.

Hahn sözlerini "Demokrasinin Türk versiyonu diye bir şey yoktur. Sadece demokrasi vardır. Türk halkı Avrupalılar kadar özgürce yaşamak için aynı haklara sahiptir" diye sürdürdü.

Anayasa değişikliği referandumunda az bir farkla 'Evet' oylarının çıkması bağlamında Hahn'a AB'nin kısmi olarak Türkiye'nin daha merkezileşmiş bir sisteme kaymasında rolü olup olmadığı da soruldu.

Değişim isteğinin Türkiye içinden çıktığını belirten Hahn "Kimse suçsuz olduğunu iddia edemez ancak politikasına karar vermek her zaman bir ülkenin bağımsız kararıdır. Eğer aklınızda belli bir vizyon varsa buna anlamlı şekilde müdahale etmek zor" dedi.

AB'ye katılım için yapılması gereken reformlara da değinen Hahn "Tüm bu reform çabaları Türk halkı için yapıldı, AB için değil. Bu Avrupalılara hizmet etme anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara