Dolar

32,5534

Euro

34,9102

Altın

2.428,27

Bist

9.645,02

Hafter ve paralı askerleri

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-29 07:33:19

Hafter ve paralı askerleri

Sudan'da toplanan paralı askerlerin Hafter'in Libya'daki kamplarına gönderildiği, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu'nun da plana destek verdiği belirtiliyor.

Libya'da meşru hükümete karşı savaşan Halife Hafter komutasındaki güçlerin kanlı terör örgütü DAEŞ ile iş birliği her geçen gün daha da netleşiyor.

Gözaltına alınan örgüt üyeleri ve eşleri sorgularında DAEŞ üyelerinin konvoy halinde bir bölgeden diğerine intikal ederken Hafter güçlerine ait kontrol noktalarından herhangi bir sorun yaşamadan geçtiklerini anlatıyor.

Yol üzerine silah yüklü araçlar bırakıldığından bahsediyor ve Hafter komutasındaki güçlerin örgütün konvoyuna herhangi bir hava saldırısı düzenlemediğine dikkat çekiyorlar.

Aynı taktik Irak'ta DAEŞ'i büyütmek için de kullanılmıştı.

Örgüt üyeleri sözde cezaevi baskınlarıyla salıverilmiş, Nuri el-Maliki'nin emriyle çatışmaya girmeden geri çekilen Irak askerleri geride DAEŞ'e yüklü ganimetler bırakmıştı.

Fransa, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tarafından desteklenen Hafter'in kirli ilişkileri DAEŞ'le iş birliğiyle sınırlı değil.

Komutası altında ayrıca ülke dışından getirilmiş çok sayıda paralı asker var.

Libyalı kaynaklar, Hafter'e yeni bir destek planının gündemde olduğunu, söz konusu planın BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in kardeşi Tahnun bin Zayed tarafından yürütüldüğünü söylüyor.

Planın amacı, son günlerde aldığı ağır darbeler sebebiyle tamamen dağılmak üzere olan isyancı güçleri pompalanacak taze kanla yeniden toparlayıp canlandırmak.

Özellikle Giryan yenilgisinden sonra hesaplarını gözden geçiren ve Hafter'den uzaklaşıp meşru hükümetle uzlaşmak isteyen kabilelerin kopuşunu önlemek.

Sudan'da toplanan paralı askerlerin Hafter'in Libya'daki kamplarına gönderildiği, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu'nun da plana destek verdiği belirtiliyor.

Hafter'in başkent Trablus'a düzenlediği saldırılarda etkin olarak kullandığı Cufra Hava Üssü'nde bulunan mühimmat deposu ve hava savunma sistemleri, uçaklar ve insansız hava araçları geçenlerde Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerince vuruldu.

Trablus'un güneyindeki en-Nakliye askeri kampı da Hafter komutasındaki güçlerin işgalinden kurtarıldı.

Libyalı emekli generalin BAE'nin göndereceği Sudanlı paralı askerlerle dahi Trablus'u işgal etme ihtimali oldukça düşük.

Hafter'in aldığı yenilgiler üzerine kendisine destek veren ülkelerden ateşkes talepleri yükselmeye başladı.

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, önceki gün el-Baci Kayid es-Sibsi'nin cenaze töreni için gittiği Tunus'ta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la bir araya geldi.

Macron'un “çatışmalara son verilerek siyasi sürece geri dönülmesi” çağrısında bulunması üzerine Fransa Cumhurbaşkanı'na bu çağrının Hafter'e yapılması gerektiğini söyledi.

Macron ve diğer Batılı liderler Hafter'in DAEŞ'le iş birliğinin ve tüm kirli ilişkilerinin farkındalar.

Dolayısıyla ortaya çıkan gerçekleri yüzlerine vurmanın bir yararı yok.

Hafter'in ve destekçilerinin tek anladığı dil kaba kuvvet.

UMH güçleri, yılanın başını ezip Libya'yı Hafter belasından kurtarmak için verdiği mücadeleyi en ufak bir gevşeme göstermeden ve taktiksel ateşkes çağrılarına aldanmadan sonuna kadar götürmeli.

Haber Ara