Dolar

32,3646

Euro

34,9562

Altın

2.325,40

Bist

9.079,97

'Hafter güçlerinin, Giryan’daki yenilgisi S.Arabistan, BAE ve Mısır’a bir darbe oldu!'

İngiliz İndependent gazetesi, Halife Hafter güçlerinin elinde tutuğu stratejik öneme sahip Giryan şehrinin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin eline geçmesini, Mısır, S. Arabistan ve BAE’ye vurulmuş bir darbe olduğunu ileri sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-28 17:52:01

'Hafter güçlerinin, Giryan’daki yenilgisi S.Arabistan, BAE ve Mısır’a bir darbe oldu!'

İngiliz İndependent gazetesi, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH), Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu (LUO) tarafından kontrol edilen (başkent Trablus'un 80 km güney batısındaki) Giryan şehrinin kontrolünü ele geçirmesinin Suudi Arabistan, Mısır ve BAE'ye büyük bir darbe olduğunu ileri sürdü.

GİRYAN SU VE YAĞ BAKIMINDAN STRATEJİK
ÖNEME SAHİP ŞEHİRLERDEN BİRİ

Gazetenin uluslararası savaş muhabiri Bozo Draghah, Libya Ulusal ordusunun, stratejik öneme sahip Giryan şehrini ele geçirdiğini, kentin su ve yağ bakımından zengin olan dağ geçidine baktığını dikkat çekti.

Draghah, Giryan şehrinin güneydeki petrol ve doğal gaz alanlarının ve Libya'nın batısındaki Nafusa dağlarının anahtarı olduğunu söylüyor.

Draghah haberinde Katar ve Türkiye'nin Libya Ulusal Hükümeti'ne diplomatik, mali ve askeri yönden destek verdiğini ileri sürerek, Giryan'ın kaybedilmesi, emekli general Halife Hafter'e destek veren Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Rusya'ya kötü bir haber olduğunu söyledi.

HAFTER GÜÇLERİ, GİRYAN'I YENİDEN
ELE GEÇİRMEK İÇİN SALDIRI BAŞLATTILAR

Bu arada Halife Hafter güçleri, Giryan şehrini geri almak için askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu (LUO) yetkilisi, yaptığı açıklamada, Serrac yanlısı güçlerin şehirde bulunan orduya bağlı Batı Bölgesi (Tripolitanya) Operasyonları Komutanı Tuğgeneral Abdusselam el-Hasi'yi kuşattığı yönündeki iddiaları yalanladı. Yetkili, bir sonraki duyuruya kadar geçici olarak kuvvetlerin bir başka üsse çekilmesi talimatı verildiğini belirtti.

LUO, Giryan'ın kontrolünü yeniden sağlamak amacıyla 27 Haziran'da başkent Trablus'taki savaş cephelerinde karşıt bir askeri operasyon başlattı. Ordu, Trablus'u kurtarma operasyonun bir parçası sayılan “el-Fetih” askeri operasyonun ikinci açık üssü olan ve başkent Trablus'un güney doğusunda yer alan Tarhuna'nın kontrolünü elinde bulunduruyor.

Askeri kaynaklara göre LUO'ya bağlı hava kuvvetleri, Giryan'daki Sekizinci Kampta silahlı milisleri hedef alan hava saldırıları düzenledi. Orduya bağlı el-Kerame operasyon odası medya merkezi, 27 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamada, milislerin Giryan içerisindeki unsurlara rüşvet verdiğini ve bu durumun, şehrin kontrol edilmesini kolaylaştırdığını ifade etti.

LUO sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Mismari ise geçen çarşamba günü Bingazi'de düzenlenen bir basın toplantısında, Giryan muharebesinin zeminden önce Facebook üzerinde başladığını ifade etti. Mismari, uyuyan hücrelerin, milislerin Giryan'da ilerleme kaydetmesini sağladığına dikkati çekti.

UMH güçlerinin, Giryan'ın yalnızca bir kısmını kontrol ettiğini ve şehrin tamamının kaybedilmediğini söyleyen Ahmed el-Mismari, “Bazı uyuyan hücreler, Giryan dağının güvenliğini sarsmaya çalıştı. Bu da terörist grupların ilerlemesini sağladı” diyerek, durumun kontrol altında olduğunu belirtti.

GİRYAN ULUSAL ORDUNUN
KONTROLÜ ALTINDA

Öte yandan görgü tanıkları, Serrac hükümetine sadık güçlerin geçen çarşamba akşamı şehirden ayrılan Ulusal Ordu'nun ana operasyon odasının kontrolünü sağladığını açıkladı. UMH Başkanlık Konseyi ise yaptığı yazılı açıklamada, Giryan'ın tamamen kurtarıldığını duyurdu. Konsey, gelişmenin, “Ordunun iktidarı ele geçirme, ülkeyi birey ve aile yönetimine dönüştürme ve Libyalıların demokratik bir sivil devlet inşa etme umutlarını söndürme çabalarını” engelleme taahhütlerinin başlangıcı olduğunu vurguladı.

UMH'nin yürüttüğü, “Burkan el-Gadab” (Öfke Volkanı) operasyonu da geçen çarşamba yayınladığı bir bildiride, Libya hava kuvvetlerinin sekiz yıldır isabetli vuruşlar gerçekleştirdiğini söylerken, LUO'nun Giryan'daki ana operasyon odasının hedef alındığına ve çok sayıda zırhlı aracın imha edildiğine dikkati çekti.

Aynı şekilde UMH, Yermuk ve Ayn Zara eksenlerinde ilerleme kaydettiklerini, yeni pozisyonların ele geçirildiğini, 2 zırhlı aracın imha edildiğini ve orduya mensup 10 askeri personelin de gözaltına alındığını ifade etti.

Burkan el-Gadab operasyonu, 27 Haziran'da da Giryan'ı kurtarma operasyonu sırasında kuvvetlerin kontrol sağladığını gösteren görüntüler yayınlarken, “Giryan'ın kontrolünü sağlama operasyonu planı, günler süren hazırlık ve planlamayla gerçekleştirildi. Durum, operasyonun daha az kayıpla ve 24 saatten kısa bir sürece tamamlanmasını kolaylaştırdı” ifadelerini kullandı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara