Dolar

32,5182

Euro

34,7440

Altın

2.489,73

Bist

9.524,59

Hafter'e darbe üstüne darbe

Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti güçleri, darbeci Hafter güçlerine darbe üstüne darbe vuruyor. Bu sabah Vatiyye Hava Üssü'nü vurarak etkisiz hale getiren Libya Ulusal Uzlaşı hükümeti güçleri, Hafter güçlerinin kalesi sayılan Terhune kentine yönelik başlattığı operasyon ise başarılı şekilde sürüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-18 15:42:00

Hafter'e darbe üstüne darbe

BM'nin meşru saydığı, Türkiye'nin de destek verdiği Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti güçleri, BAE, Mısır, Suudi Arabistan ve Fransa destekli darbeci Hafter güçlerine darbe üstüne darbe indiriyor.  

Bu sabah Vatiyye Hava Üssü'nü bombalayarak etkisiz hale getiren Libya Ulusal Uzlaşı hükümeti güçleri, Hafter güçlerinin kalesi sayılan Terhune kentine yönelik başlattığı 'Öfke Volkanı Operasyon'u ise başarılı şekilde sürüyor.

TERHUNE KENT MERKEZİNE YAKLAŞILDI

Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin ayrıca, başkent Trablus'un güneydoğusundaki Terhune kentini geri almak için ülkenin doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri Hafter milislerine karşı başlattığı operasyonda da kent merkezine yaklaştığı bildirildi.

UMH askeri birlikleri resmi sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter milislerine son bir çağrıda bulundu.

Kununu, "Terhune'de paralı askerler ve savaş suçlusu Halife Hafter ile birlikte devlete karşı isyan ederek savaşanlara son çağrımızdır. Biz kente girmeden önce silahı bırakın ve teslim olun, artık vakit doldu. Sizi adil ve hızlı bir şekilde yargılayacağımıza söz veriyoruz." ifadesini kullandı.

Muhammed Kununu geçen pazartesi UMH askeri birlikleri Sabrata şehrinde kontrolü sağlamadan önce son çağrıda bulunmuş ve kısa süre sonra şehrin düştüğü açıklanmıştı.

Hükümet güçlerinin Hafter milislerini başkente yönelik saldırılarında harekat ve lojistik merkezleri olarak kullandıkları Giryan kentinden Haziran 2019'da çıkarmalarının ardından, Terhune, Hafter milislerinin toplanma ve ikmal noktası olarak öne çıkmıştı. 

ULUSAL HÜKÜMET GÜÇLERİ, HAVATİM ASKERİ KAMPINA GİRDİ

Bu arada ilerleyişini sürdüren Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı askeri birlikler, Terhune kenti yakınlarındaki Hafter güçlerine ait Havatim askeri kampına girdi.

UMH askeri birlikleri resmi sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu yaptığı ikinci yazılı açıklamada, "Terhune operasyonu kapsamında ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı birliklerin lideri Halife Hafter milislerinin elindeki 'Havatim' askeri kampına girerek 12 Hafter milisini tutukladıklarını" duyurdu.

Operasyon kapsamında 5 ağır silah monte edilmiş aracı da ele geçirdiklerini belirten Kununu, Hafter milislerinin başkent Trablus'un sivil yaşam alanlarına düzenledikleri roketli saldırılara tepki olarak bu sabah Terhune operasyonunu başlattıklarını hatırlattı.

Libya'da sosyal medya ve yerel basında, tutuklanan Hafter milisleri ile ilgili görüntüler paylaşıldı.

Hafter milislerinin başkent Trablus'un sivil yaşam alanlarına düzenledikleri roketli saldırılara tepki olarak Terhune operasyonunu başlattıklarını aktaran Kununu, "Barış Fırtınası" operasyonu çerçevesinde yaptıkları plana bağlı kalarak ilerleme kaydettiklerini duyurdu.

Trablus merkezli Ahrar televizyon kanalı ise operasyonda UMH güçlerinin çok sayıda havan topu mermisini ele geçirdiği bilgisini paylaştı.

Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Salı günü Ahrar televizyonuna yaptığı açıklamada, "Ramazan ayından önce Terhune ve etrafındaki bazı bölgelerin geri alınmasını kutlayacağız." demişti.

UMH Batı Bölgesi Ortak Operasyonlar Komutanı Tümgeneral Üsame Cüveyli, "Terhune gibi bazı şehirlere operasyon düzenlemek zorunda kalabiliriz." ifadesini kullanmıştı.

UMH askeri birlikleri 25 Mart'tan itibaren "sivillerin hayatını korumak için" savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtiklerini ve "Barış Fırtınası Operasyonu"nu başlattıklarını açıklamıştı.

Hükümet güçleri, 13 Nisan'da ülkenin batısındaki 8 yerleşim yerinden Hafter milislerini çıkartarak, yaklaşık 3 bin kilometre karelik alanı milislerden temizlediklerini duyurmuştu.

Haber Ara