Dolar

32,5454

Euro

34,8326

Altın

2.439,46

Bist

9.722,09

Hafızanızı canlı tutmak elinizde

Hesap makinesi kullanmayın, hesaplarınızı elle yapın. Şiir veya şarkı sözü ezberleyin. Telefon numaralarını ezberlemeye çalışın...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-07 21:08:39

Hafızanızı canlı tutmak elinizde

Fiziksel aktivitenizi rayına oturtup, beslenme ve uyku düzeninizi kontrol altına almanız, bunun yanında kısa pratikler uygulamak yaşlılık hastalığı olarak bilinen unutkanlığı da frenliyor....

İnsanın yaşlanması kadar doğal bir süreç yok. Ancak bu süreci de daha sağlıklı geçirebilmek ve beyninizi daha canlı tutabilmek de sizin elinizde....
Yaşlanma ile ortaya çıkan en önemli sorunlardan birisi unutkanlık.Bu durum iş ve sosyal yaşantımızda çeşitli aksaklıkları da beraberinde getiriyor. Ancak uzmanların işaret ettiği bazı noktalara dikkat ederek hafıza kaybını önlemek ve beynimizi genç tutabilmek de mümkün.

Peki neler yapılmalı?

Fiziksel aktivite mental sağlığa iyi gelmektedir. Depresyon ve anksiyete üzerine fiziksel aktivitenin pozitif etkisi bilinmektedir. Ayrıca tüm yaş gruplarında fiziksel aktivite, hayat kalitesini düzeltir. Fiziksel aktivite yaşlanmayla ortaya çıkan hafıza kaybına karşı da direnci artırmaktadır.

Beyin ve vücut sağlığı

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar hafıza geliştirmenin mümkün olduğunu; fakat bunun tek bir yönteme bağlı olmadığını ortaya koymaktadır. Kişinin hafızanın sahip olduğu kapasiteyi tam anlamı ile kullanabilmesi için her şeyden önce beynin ve vücudun sağlıklı olması gerekmektedir. Yani beyinde yapısal olarak bir sorun olmaması, ayrıca hafızayı dolaylı olarak etkileyecek kronik bir hastalığın bulunmaması gerekmektedir.

Günlük düzenlemeler

Günlük yaşantımızı, uyku düzenimizi, beslenme tarzımızı gözden geçirmeli ve gerekli düzenlemeleri yapmalıyız. Hesap makinesi kullanmayın, hesaplarınızı elle yapın.
Şiir veya şarkı sözü ezberleyin. Telefon numaralarını ezberlemeye çalışın.
Kağıt oyunları oynayın.Cep telefonu konuşmalarınızı azaltın. Benzer olmayan nesneler arasında bağlantılar kurun.Çapraz bulmaca çözün.Yağlı yemeklerden uzak durun.
Aşırı alkol tüketmeyin. Sigara içmeyin ve düzenli spor yapın

Canlı tutmak önemli

Öğrenme sırasında düzenli ara vermek ve bu aralarda hafıza oluşumunu sekteye uğratmamak için beyni meşgul edecek herhangi bir şey yapmamak gerekir. E-postalara, akıllı telefona, internete bakmadan, hiçbir şey yapmadan beyni dinlendirmek.

Bunlar da tüketilmeli

Haftada en az 2 kez balık tüketimi, K vitamininden zengin ıspanak, kuşkonmaz ve brokoli gibi sebzeler beyin gücünü artırarak hafızayı güçlendirdiği bilinmektedir. Antioksidan bakımından zengin olan yaban mersini, çilek gibi besinler ise hücre hasarına neden olan "serbest radikal" olarak bilinen maddeleri vücuttan uzaklaştırarak beynin korunmasına yardımcı olmaktadır.

 

Haber Ara