Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

Hacivat-Karagöz evlere sanal konuk oluyor

Geleneksel Türk gölge oyunu ustası Suat Veral, salgın gölgesinde geçen ramazan ayında gösterilerini, sosyal medya ortamında seyirciyle buluşturuyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-05 08:58:50

Hacivat-Karagöz evlere sanal konuk oluyor

Ramazan gecelerinin eğlencesi geleneksel Türk gölge oyunu, koronavirüs sürecinde bu sanatın önemli ustalarından Suat Veral ile Türkiye'nin ilk kadın karagöz sanatçısı yeğeni Merve İlken sayesinde, sosyal medya üzerinden evlere konuk oluyor.

Ramazan ayında da devam eden koronavirüs tedbirleri nedeniyle, kalabalık salonlarda izlemeye alıştığımız Karagöz ve Hacivat da online ortama ayak uydurmak durumunda kaldı.

Geleneksel Türk gölge oyununu gelecek kuşaklara aktarmak adına büyük çaba sarf eden Suat Veral ile karagöz sanatçısı Merve İlken, bu süreçte Karagöz-Hacivat'ın gösterilerini sosyal medya üzerinden izleyiciyle buluşturuyor.

Veral ve İlken'in hazırlayıp sunduğu gösteri, sponsorluklarını üstlenen bir halı firmasının instagram sayfası üzerinden her akşam iftardan yarım saat sonra yayında oluyor.

Koronavirüs sürecini evde kalarak geçirenler, bir çok alanda olduğu gibi Türk gölge oyunu sanatında da bir ilke tanıklık ediyor.

Gölge oyunu sanatçısı Suat Veral, Hacivat ve Karagöz'ün, koronavirüs salgını sürecinde alınan tedbirler nedeniyle bu ramazan ayında meydanlarda değil, herkes gibi evde olduğunu dile getirdi.

Gösterilerine online olarak devam ettiklerini anlatan Veral, Karagöz ve Hacivat'ın yeni konu başlıklarıyla izleyici karşısına çıktığını ve bugünkü ortama çok iyi adapte olduğunu söyledi.

Karagöz ve Hacivat'ın bu süreçte izleyicilere moral olmaya devam ettiğini belirten Veral, "Hacivat ve Karagöz'ün gösterilerindeki konu içerikleri, çocuklara ve büyüklere eğlenceli ve güzel bir serüven yaşatıyor. Gösterileriyle mesajlarını topluma iletmeye devam ediyor. Bu ramazanda da Karagöz ve Hacivat'a çocuklar, gençler ve toplum tarafından büyük ilgi var." dedi.

Mesleğinde 41 yılı geride bırakan Suat Veral, "Karagöz'ün her zaman hazırlıklı olması gerektiğini düşünüyorum. Topluma hangi yenilikleri sunabileceğimin hazırlıklarını yapıyorum. Tabii bu malum süreç içinde yenilikler bize de ışık tutmuş oldu. Karagöz ve Hacivat bu süreçte de hazır olduğunu göstermiş oldu." diye konuştu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara