Dolar

32,4885

Euro

34,6088

Altın

2.481,75

Bist

9.577,40

Hacılara salata ve cacık yasaklandı

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı, ishal salgınına tedbir olarak hac organizasyonu yapan ülkelerin yemekhanelerine bugün gönderilen bir talimat ile yemekte salata ve cacık servisini yasakladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-04 19:26:33

Hacılara salata ve cacık yasaklandı

Hava sıcaklıklarının Arafat'ta 58-60 dereceyi bulması sebebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı da 2 sene öncesine kadar Arafat'ta yaptığı sıcak yemek servisini bozulma ihtimaline karşı kumanyaya çevirdi. Bu arada Mekke-i Mükerreme'de ambalajlı su tüketimini teşvik etmek için otobüs durakları, Cebel-i Rahme ve Mina gibi bölgelerde bulunan buzdolaplı su sebilleri de boş tutuluyor.

Sıcaklıklar sebebiyle ishal salgınına tedbir olarak uygulamaya konulan salata yasağı ve açık su servisinin dışında, toplu hac organizasyonu yapan kurumların yemekhaneleri de 2 günde bir denetleniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mekke'deki yemekhanesinde 220 kişi ile her gün 38 bin hacı adayı için 45 bin kişilik iki öğün yemek servisi yapılıyor. Ayniyat Ekip Başkanı Muhammed Zeyd Özel, yemek servisinde geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini belirterek, ısıtıcılı servis sistemleri ile her gece sabah kahvaltısı için 04'e kadar çorba hazırlandığını, akşam yemeklerinin de Mekke'deki hac trafiği göz önünde bulundurularak 15.00'te otellere servis edildiğini söyledi. Bakliyat malzemeleri, salça, peynir zeytin gibi malzemelerin TIR'lar ile Türkiye'den nakledildiğini, taze meyve sebze ile et alımlarının Suudi Arabistan'dan yapıldığına dikkat çeken Özel, yemeklerin Türk aşçıları tarafından hacıların damak tadına uygun olarak hazırlanmaya gayret edildiğini bildirdi.

Hacılara 15 dakikada Kâbe servisi sunuluyor
Türkiye'den gelen hacıları otellerine yerleştirdikten birkaç saat sonra Umre tavafı için Kâbe'ye taşıyan Servis Hizmetleri Dairesi ise Harem'e gitmeleri için hacılara otellerinin önünden en geç 15 dakikada bir otobüs kaldırıyor. Servisler 7 gün 24 saat esasına göre düzenlenirken, Türkiye'ye sevgisi olan birçok ülke hacı adayı da Türk araçlarına biniyor. Arafat'taki yol güzergahında yönlendirme için 120 personelin hizmet vereceğini belirten Servis Hizmetleri Başkanı Abdurrrahman Han, 40 bin hacıyı 345 otobüs ile 3 sefer düzenleyerek 9. Yoldan Arafat'a çıkacaklarını söyledi. Arafat sonrası tavaf için de hacıların en fazla 48 saat içerisinde bitirilmesi için otobüsler servis yapacak. Mekke'de 42 otele 14 hat ile servis çekiliyor. Günlük servis çıkış süresi dün ortalama 13.4 dakika olarak kaydedildi. Diyanet hac mevsiminde diğer ülkelerin 700 kişiye bir servis otobüsü vermesine karşılık 350 hacı adayına 1 otobüs kiraladı.

Kâbe servisleri çarşamba günü bitiyor
Terviye günü olan 10 Eylül Cumartesi günü Mekke'den Arafat'a taşımaya başlayacak olan ulaştırma hizmetleri, Mekke Trafik Komisyonunun aldığı karara göre 7 Eylül Çarşamba günü saat 10.00'dan itibaren de servis yapamayacak. Otelleri yakın olan hacılar yürüyerek, uzak olan hacılar da özel taksilerle Harem'e gidebilecekler. Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri Mekke-i Mükerreme sokakları insan seline şahit olacak.

15 Temmuz şehitlerinin yakınları Mekke'ye geliyor
Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl 15 Temmuz'da yaşanan olaylarda şehit olan veya gazi yakınlarından 45 kişiyi hacca bu akşam getirmeleri bekleniyor. Bu akşam Cidde Havaalanında olacak 15 Temmuz şehit yakınları yarın Kabe-i Muazzama'ya kavuşacaklar.

Haber Ara