Dolar

32,3167

Euro

35,0661

Altın

2.308,07

Bist

9.079,97

Haaretz: Türkiye'nin F-35 alamaması İsrail'in bölgedeki askeri üstünlüğünü perçinler

İsrail gazetesi Haaretz'te yayınlanan bir makalede 'F-35 projesinden çıkarılması İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünü perçinler' ifadeleri kullanıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-12 10:28:04

Haaretz: Türkiye'nin F-35 alamaması İsrail'in bölgedeki askeri üstünlüğünü perçinler

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Türkiye-ABD arasında F-35 ve S-400 krizi büyürken İsrail basını da konuya yoğun ilgi göstermeyi sürdürüyor. Gündeme gelen son haberde Türkiye'nin F-35 alamama ihtimalinden tereddüt içerse de 'olumlu gelişme' şeklinde bahseden bir makale yayınlandı. Buna göre yapılan değerlendirmelerde Türkiye'nin F-35 alamamasının İsrail'in lehine olduğu düşünülüyor. Hatta gazeteye göre İsrail, Türkiye'nin yerini alabilmeyi umuyor.

"İSRAİL'İN BÖLGEDEKİ ÜSTÜNLÜĞÜ PERÇİNLENİR"

Haaretz'de yayınlanan Amos Harel imzalı makalede Türkiye ve İsrail'in düşman olduğunun "sır olmadığı" belirtilirken, "İsrail açısından bakıldığında Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması kötü bir gelişme değil" ifadeleri kullanıldı. Böyle bir gelişme olursa bu durum "İsrail'in bölgedeki askeri üstünlüğünü perçinler" denildi.

"TÜRKİYE ÇIKARILIRSA İSRAİL'E ALAN AÇILIR"

Makalede İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'nin de F-35'ler için parça ürettiği belirtiliyor. Ayrıca Türkiye'nin F-35 motorları için bir bakım merkezi kurma çalışmalarını sürdürdüğü de hatırlatılıyor. Konuya ilişkin son açıklama 2018'in Aralık ayında Savunma Başkanı İsmail Demir tarafından yapılmıştı. Demir, "F-35 uçaklarının ABD dışarısındaki tek, Motor bakım ve onarım merkezi Türkiye'de olacak" demişti.

Makalede "eğer Türkiye ile sözleşmeler iptal edilirse ve Türkiye F-35 projesinden çıkarılırsa Türk firmalarından boşalacak üretim alanını İsrailli askeri firmaları doldurabileceği ve İsrail'in daha fazla sorumluluk üstlenmesi için alan açılacağından" söz ediliyor.

"BİR 'TEKLFİ PAKETİ' OLUŞTURUP PENTAGON'A SUNULABİLİR"

Harel, Pentagon ile İsrail Savunma Bakanlığı arasında İsrailli askeri şirketler ile yeni anlaşmalar için bir "teklif paketi" oluştutulabileceği konusunda karşılıklı duyguların dillendirildiğini iddia ediyor.

TÜRKİYE'NİN İSRAİL'İ VURMA İHTİMALİNE DEĞİNİLDİ

Ayrıca Harel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öngörülemez bir lider olduğundan söz ederek "İsrail ve Hamas arasında çatışmanın yükseldiği bir senaryoda Türkiye'nin nasıl davranacağını tahmin etmek zor" ifadelerini kullandı.

Haber Ara