Dolar

32,5941

Euro

34,8190

Altın

2.412,01

Bist

9.645,02

Haaretz: Türkiye’nin BAE’ye tepkisi, İran’dan daha şiddetli

Arap ülkesi BAE ile işgal devleti İsrail arasında imzalanan 'normalleşme anlaşması'na tepkiler sürerken, İsrail Haaretz gazetesi, “Türkiye’nin BAE’ye tepkisi, İran’dan daha şiddetli” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-18 07:15:08

Haaretz: Türkiye’nin BAE’ye tepkisi, İran’dan daha şiddetli

Körfez'deki Arap ülkesi BAE ile işgal devleti İsrail arasında imzalanan normalleşme anlaşmasının yankıları sürüyor. Anlaşmaya ABD ve İsrail yanlısı Arap ülkeleri destek verirken, anlaşmaya karşı olan ülkelerin de tepkisi büyüyor.

İbranice yayınlanan Haaretz gazetesi, İsrail ile BAE arasında imzalanan anlaşmaya verilen tepkiler konusunda Türkiye ile İran'ı karşılaştırdı.

Gazete, “Türkiye'nin BAE'ye tepkisi, İran'dan daha şiddetli” yorumunda bulundu.

Haaretz gazetesi,  bu bağlamda, normalleşme anlaşmasının İşgal Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından "İsrailli şirketler için yeni pazarlar açacak ve iki taraf arasındaki araştırma, ilaç ve bilgisayar alanlarında işbirliğini resmen pekiştirecek bir ekonomik fırsat olarak önerildiğini" belirtti. 
 
Yazar Zvi Barel, "Bu, şüphesiz Bahreyn, Umman Sultanlığı ve Suudi Arabistan gibi diğer Arap ülkeleriyle barış anlaşmaları yapma potansiyeli taşıyan siyasi bir başarıdır" dedi ve Riyad'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in "İsrail ile Suudi Arabistan arasında normalleşme kaçınılmaz bir sonuç" olduğunu vurguladığı açıklamalarını yalanlamadığını kaydetti.
 
Ancak Barel'e göre anlaşma, İsrail'i, Orta Doğu'da yaşanan savaş ve operasyonlarda askeri ve siyasi olarak yer alan ülkelerin eksenine yerleştiriyor ve bunu yaparak bu ülkeleri hedef tahtasına yerleştiriyor.
 
Yazar Zvi Barel, "BAE'nin Türkiye ve Katar'a karşı Mısır, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya ile birlikte işbirliği yaptığına" dikkat çekti.
 
Barel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail işgali ile BAE arasındaki normalleşme anlaşmasına verdiği tepkinin "İran'ın tepkisinden daha şiddetli olduğuna işaret ederek, Abu Dabi ile ilişkiler ele alındığında kopma noktasına geldiğini, Tahran'ın ise anlaşmayı kınadığını, ancak BAE'yi bağları koparmakla tehdit etmediğini" belirtti.
 
Tahran'ın mallar için bir transit terminal olarak BAE'ye ihtiyacı olduğunu ve BAE'nin 3.000 İranlı şirkete ev sahipliği yaptığını açıkladı. 
 
Öte yandan gazete, Ankara ile ilgili olarak “Abu Dabi, Beşar Esed ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlattı ve İsrail, Mısır, Lübnan ve Kıbrıs'tan İtalya'ya gaz taşımak için bir boru hattını uzatmayı planladı, ancak bu proje koronavirüs yüzünden düşen gaz fiyatları nedeniyle donduruldu. Amaç, Türkiye'nin petrol ve gazı Libya'dan Avrupa'ya taşıma projesine zarar vermek ve onunla rekabet etmektir" yorumunda bulundu. 
 
İbranice Haaretz gazetesi, Ankara ile Abu Dabi arasındaki gerilimin yeni olmadığına dikkat çekerek, "BAE'nin Washington Büyükelçisi Yusuf El- Otaiba'nın, Türkiye'nin Arap ülkeleri için en tehlikeli düşman olduğunu söylediğini kaydetti.

Kaynak: Haaretz, Arabi21

Çeviri: Feyza Akyıl
 
 

Haber Ara