Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

Guyana

Guyana, Güney Amerika Kıtası'nın kuzeyinde yer alır. Ülkenin başkenti Georgetown' dur.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-17 16:10:21

Guyana

Guyana, Güney Amerika Kıtası'nın kuzeyinde yer alır. Ülkenin başkenti Georgetown' dur. Ülkenin batısında Venezuela bulunurken, doğusunda Surinam, güneyinde ise Brezilya yer almaktadır. Kuzey kısmında da Karayip Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri başkentidir.

NÜFUS 772.298 KİŞİ

2009 yılında yapılan nüfus tahminine göre 772.298 kişi barınmaktadır. Resmi dil olarak İngilizce konuşulmaktadır. Para birimi ise Guyana dolarıdır. Yüzölçümü toplam olarak 215.000 kilometrekaredir. Halkın büyük bir kısmı Hristiyan olurken, geri kalan kısmı Hindu ve Müslümandır.

TROPİKAL İKLİM ETKİSİ

Ülkenin kıyı, orman ve savan olmak üzere üç kısma ayrılan fiziki durumunda değişiklikler meydana gelir. İklim ise genellikle tropikal tiptir. Kıyı bölgeler devamlı yağış alırken, alize rüzgarlarının da etkisi ortaya çıkar. Ülkenin genelini ormanlık alanlar kaplamaktadır.

YÜKSEKÖĞRETİM BULUNMUYOR

Nüfusun okur yazarlık oranı %85 civarındadır. Bu ülkede yüksek öğrenim imkanı bulunmamaktadır. Yükseköğretimine devam etmek isteyen  öğrenciler ise civarda bulunan yakın bölgeleri ya da Kanada, İngiltere gibi ülkeleri tercih etmektedir.

GEÇİM KAYNAĞI TARIM

Halkın geçim kaynağı tarım olurken, elverişli alanlar ve sulak alanlar değerlendirilmektedir. Guyana'da üretim sezonu ayları nisan ağustos arası ya da ekim ocak arasıdır. Üretim alanında çeşitlilik boy gösterirken çoğunlukla şeker ve pirinç kolay bir şekilde üretilir. Aynı zamanda madencilik alanında da çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Ülkede alüminyum, boksit, elmas ve altın gibi değerli madenler çıkarılarak işlenme evresi devreye girer.

DEMİRYOLU ULAŞIMI YAYGIN

Ulaşım açısından demiryolları aktif olurken, dış ilişkiler ile hava yolları tercih edilir.

Haber Ara