Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

Güvensizlik ortamında insani durum

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kuzeyinde yaşanan güvensizlik ortamı nedeniyle birçok sağlık merkezi kapatıldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-11 14:15:28

Güvensizlik ortamında insani durum

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Sağlık yetkilileri, ülkenin kuzeyinde aylardır devam eden Demokratik İttifak Güçleri (ADF-Nalu) grubuna bağlı Ugandalı ayrılıkçıların saldırıları nedeniyle BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) de aralarında bulunduğu uluslararası örgütlere bağlı çok sayıda sağlık merkezinin kapatıldığını açıkladı.

Ülkenin doğusunda bulunan Beni kentine bağlı Oicha bölgesinde görev yapan Dr. Ndungo Nzalamini, geçen ay Mayi Moya, Abialos, Eringeti, Kokola ve Mukoko olmak üzere Beni yakınlarındaki bölgelerde 30 bine yakın kişiye hizmet veren 32 sağlık merkezinin kapatıldığını belirtti.

Dr. Nzalamini, ayrılıkçıların çok sayıda sağlık merkezine saldırıp yağmaladığı için kapatma kararının isabetli olduğu değerlendirmesinde bulunarak 30 bine yakın kişinin sağlık ihtiyaçlarının karşılanamadığına, bu nedenle hastaların kapasitesi sınırlı olan Oicha hastanesine akın ettiğine dikkati çekti.

OCHA'nın Kuzey Kivu bölgesi sözcüsü Vicky Prekabo da 2014-2015 bütçesi hazırlandığında böyle bir durumun ortaya çıkabileceği ihtimalinin göz önüne alınmadığına işaret ederek yeterli imkana sahip olmadıklarını söyledi.

Beni sivil toplum kuruluşları Başkanı Teddy Kataliko ise ihtiyacın en fazla olduğu bir dönemde geçici de olsa sağlık merkezlerinin kapatılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Sivil toplum kuruluşları, söz konusu kentte çok sayıda kişinin göç ettiğini, insani durumun da kötüye gittiğini vurgulamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün verilerine göre, Ugandalı ayrılıkçıların Beni kentine düzenlediği saldırılar nedeniyle Ekim 2014'ten bu yana 450'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara