Dolar

32,4897

Euro

34,9122

Altın

2.438,17

Bist

9.716,77

Güvenlik soruşturması nedir? Arşiv araştırması nedir?

Devlet memuru olmak için atanacak olan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren güvenlik soruşturması nedir? Kamuya ilk kez atanacaklar için güvenlik soruşturması öngören kanun teklifinin TBMM'de oylandı. Devlet memuru olmak isteyenler de güvenlik soruşturması nedir sorusunu internetten araştırmaya başladı. Arşiv araştırması nedir? Peki güvenlik soruşturması kimler için yapılır?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-01 14:58:54

Güvenlik soruşturması nedir? Arşiv araştırması nedir?

Devlet memuru olmak için atanacak olan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren güvenlik soruşturması nedir? Kamuya ilk kez atanacaklar için güvenlik soruşturması öngören kanun teklifinin TBMM'de oylandı. Devlet memuru olmak isteyenler de güvenlik soruşturması nedir sorusunu internetten araştırmaya başladı. Peki güvenlik soruşturması kimler için yapılır? 

Arşiv araştırması nedir?

Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanmasın sağlar

Güvenlik soruşturması nedir?

Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteniğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesini sağlar.

Milli İstihbarat Teşkilatı dışında kolluk kuvvetleri ve emniyet mensupları da soruşturmanın içerisinde aktif olarak görev alır. Yeni getirilen yasal düzenleme ile birlikte bekçiler de soruşturmaya ve arşiv araştırmalarına katılabilir.

Asker kaçaklarının tespit edilip birliklerine teslim edilmesi ve bir suçtan aranan kişilerin tutuklanması için yapılan soruşturmalara güvenlik soruşturması denir. Bunun dışında hakkında yakalama ya da tahdit (sınırlama) kararı olan kişiler için de hem güvenlik soruşturması hem de arşiv araştırması yapılabilir.

Güvenlik Soruşturmasında Kimlere Bakılır?

Güvenlik soruşturmasında kişinin annesine, babasına ve eşine bakılır. Ek olarak gerekli durumlarda eşinin annesi ve babası da soruşturmaya dahil edilebilir. En çok merak edilen konulardan biri ise kardeşlerin soruşturmaya dahil olup olmadığı yönünde. Yeni getirilen düzenlemeyle birlikte kardeşler, güvenlik soruşturmasının dışında tutulmaktadır.

Haber Ara