Dolar

32,5217

Euro

34,8010

Altın

2.422,33

Bist

9.703,85

Gürcistan doğalgazda rotayı İran'a çevirdi

Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, ülkesinin doğalgaz ihtiyacının arttığı bu dönemde İran'la görüşülmesi gerektiğini vurguladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-20 14:01:33

Gürcistan doğalgazda rotayı İran'a çevirdi

AA'nın haberine göre: Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, ülkesinin doğalgaz ihtiyacının arttığı bu dönemde İran'la görüşülmesi gerektiğini ve Rusya ile yapılan anlaşmalarının 1 yıllık olduğunu dile getirdi.

Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, ülkede doğalgaza ihtiyacın arttığı dönemlerde İran'la da görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Kaladze, "Rustavi 2" televizyonunda hükümetin son zamanlarda Rus şirketi Gazprom'la yürüttüğü müzakerelere ilişkin ülkede yaşanan tartışmalara yönelik soruları yanıtladı.

RUSYA İLE 1 YILLIK ANLAŞMA

Gazprom'la sadece kış dönemlerinde artan doğalgaz ihtiyacının karşılanması ve Rusya'nın Ermenistan'a sattığı doğalgazın Gürcistan'dan geçmesi nedeniyle Gazprom'un talimatıyla transit ücretlerini yeniden müzakere etmek için görüştüklerini ifade eden Kaladze, gazın Rusya'dan daha yüksek miktarda getirilmesi için sadece bir yıllık anlaşma üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

Kaladze, "İran'a yönelik yaptırımlar kalktı. İran'ın ne kadar zengin doğal kaynaklara sahip bir ülke olduğunu biliyorsunuz. Ülkede daha fazla doğalgaza ihtiyaç olduğu dönemlerde eksikliği tamamlamak için İran'la da görüşmeliyiz" dedi.

Kışın artan doğalgaz ihtiyacını gidermek amacıyla 2019 yılına kadar ülkede bir depo yapılacağını hatırlatan Kaladze, kendileri için doğalgazın genel tedarikçisi olan Azerbaycan'dan mevcut durumlarda ihtiyaç duyulan miktarda gazın getirilmesinin teknik olarak mümkün olmadığını ama bu sorunları çözmek için çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi.

Kaladze'nin bugün Avusturya'nın başkenti Viyana'da Gazprom yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

GÜRCİSTAN'DA GAZPROM TARTIŞMALARI

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin, geçen hafta Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev'i kabul ettiği toplantıda, Azerbaycan'ın Gürcistan'a doğalgaz arzının artırılması için gerekli teknik detaylar masaya yatırılmıştı.

Aynı zamanda hükümetin Rus enerji şirketi Gazprom ile son dönemlerde yürüttüğü müzakerelere ilişkin muhalefetteki Ulusal Birlik Hareketi Partisi yetkilileri, hükümetin Gazprom yetkilileriyle "komplo görüşmeleri" yaptığını ileri sürerek, görüşmelerin kamuoyuna açık yapılması gerektiğini söylemişti. Partililer, Enerji Bakanı Kaladze'nin parlamentoda muhalefetin sorularına yanıt vermesi gerektiğini de ifade etmişti. Ülkenin ana muhalefet partilerinden Özgür Demokratlar Partisi yetkilileri ve bazı sivil toplum örgütleri de hükümetin Gazprom'la görüşmelerinin açık ve şeffaf şekilde yürütülmesi gerektiğini savunuyor.

GÖRÜŞMELER PROTESTO EDİLMİŞTİ

Muhalefetin suçlamalarını "sağlıksız" olarak nitelendiren Kaladze, Gazprom ile mevcut sözleşmenin her yıl gözden geçirildiğini kaydetmişti. Kaladze, "Gazprom ile görüşmeler transit fiyatlar konusunda yapılıyor" diyerek ülkenin enerji piyasasındaki doğalgaz eksikliğinin giderilmesi için bir miktar Rus doğalgazını satın alınabileceğine dikkati çekmişti.

Hükümetin Gazprom ile başlattığı görüşmeler, ekim ayının başında başkent Tiflis'te protesto edilmişti. Protestocular, Gürcistan için Azerbaycan doğalgazının alternatifi olmadığını savunarak, gelecekte de doğalgaz alımının Azerbaycan'dan yapılmasını talep etmişti.

"ÜLKENİN ENERJİYE İHTİYACI ARTTI"

Enerji Bakanı Kaladze, daha önceki açıklamasında, Gürcistan hükümeti ile Gazprom arasında 2003'te imzalanan anlaşmaya ek 21 anlaşma daha yapıldığını dile getirerek, "Ülke günden güne değişiyor, gelişiyor ve enerji ihtiyaçları da büyüyor. Son 3 yılda enerji ihtiyacı çok arttı" ifadelerini kullanmıştı. Kaladze, protestoların ardından Gürcistan hükümetinin geçmişte, hatta Rusya ile 2008 yılındaki savaştan sonra dahi, Gazprom şirketiyle bağlantısının devam ettiğini hatırlatmış ve 2003'ten bu yana her yıl benzer görüşmelerin düzenlendiğine işaret etmişti.
Gürcistan'ın doğalgaz ihtiyacının yüzde 90'a yakını SOCAR tarafından karşılanıyor.

 

Haber Ara