Dolar

32,5309

Euro

34,9615

Altın

2.439,32

Bist

9.716,77

Gürcistan’daki kaos, Moskova -Tiflis ilişkilerini gerdi!

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bir Rus milletvekilinin parlamentoda oturum yönetmesiyle başlayan kaos Moskova ile Tiflis arasında yeni bir krize yol açtı. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 240 kişi yaralandı. Putin'in sözcüsü Peskov, Gürcistan'da yaşananlar için 'Rusya karşıtı provokasyon' ifadesini kullandı. 

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-22 11:36:13

Gürcistan’daki kaos, Moskova -Tiflis ilişkilerini gerdi!

buyuk3_6

Rusya ile Gürcistan, 2008'deki savaşın yaralarının sarıldığı bir dönemde yeniden gergin bir ortama düştü... Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bir Rus milletvekilinin parlamentoda oturum yönetmesiyle başlayan kaos Moskova ile Tiflis arasında yeni bir krize yol açtı. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 240 kişi yaralandı. Rus medyası 1 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu, ancak bu bilgi henüz doğrulanmadı.

Olaylar sonrası Gürcistan Parlamentosu Başkanı İrakli Kobahidze istifa etti. Bu akşam saatlerinde başkent Tiflis'in merkezinde yeniden toplanan protestocular, Gürcistan İçişleri Bakanı Giorgi Gakharia'nın istifasını istiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'dan Gürcistan'a uçak seferlerinin durdurulması talimatı verdi. 

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bugün yaptığı açıklamada ise, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Rus havayolu şirketlerinin 8 Temmuz'dan itibaren Gürcistan'a uçak seferleri düzenlemesini yasaklayan kararının iptali için Ruslara yönelik tehditlerin ortadan kalkması gerektiğini söyledi.

buyuk2_8

RUSYA KARŞITLARI POLİSLE
ÇATIŞTI: 240 YARALI

 Rus parlamenter heyetinin başkent Tiflis'teki parlamentoda temaslarda bulunmasına tepki gösteren Rusya karşıtı Gürcüler ile polis arasında çatışma çıktı. Gürcistan Parlamentosu Başkanı Irakli Kobakhidze ve bazı yetkilileri istifaya çağıran 10 binden fazla gösterici kuşattıkları Gürcistan Parlamentosu'na girmeye çalıştı.

Polis, parlamentoyu kuşatarak içeri girmeye çalışan muhaliflere ve göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Çıkan olaylarda 240 kişi yaralanırken, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yaralananlardan 80'inin polis olduğu belirtildi.
Gece geç vakitlere kadar süren gösterilerde Rusya aleyhine sloganlar atan göstericiler, Gürcistan Parlamentosu Başkanı Irakli Kobakhidze'nin istifasını istedi.

Gürcistan basını olayların 26'ıncı Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesi'nin ikinci gün oturumuna, Rusya heyetinde yer alan Rus Komünist Partisi üyesi ve Duma milletvekili Sergey Gavrilov'un başkanlık etmesi nedeniyle çıktığını yazdı. Haberlerde, Gavrilov'un meclisteki oturumu yönetmesi üzerine muhalefetin halkı protesto için parlamentoya çağırdığı belirtiliyor. Gürcistan muhalefeti Rusya'nın yeniden Gürcistan üzerinde hakimiyet kurmasından endişe ediyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili Rus heyetinin parlamentoda oturum yönetmesini eleştirerek, bunun Rusya'nın Gürcistan üzerinde siyasi nüfuz kurma çabası olduğunu ileri sürdü. Başbakan Mamuka Bakhtadze ise muhalefete tepki göstererek, ülkedeki istikrarı bozmaya çalışmakla suçladı.

Rus heyetin Gürcistan'a gelmesi ve Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Genel Kurul toplantısının parlamentoda yapılmasına izin vermesine yönelik protestoların ardından, ülkede iktidardaki Gürcü Rüyası partisi, Parlamento Başkanı İrakli Kobahidze'nin görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Muhaliflerin istifa talebi ve protestoların ardından iktidardaki Gürcü Rüyası partisi konseyinde İrakli Kobahidze'nin istifası yönünde karar verildi.

Gürcü Rüyası partisi Genel Sekreteri Kaha Kaladze “Alınan bu karar halkın karşısında bir sorumluluktur” dedi.

Gazetecilere konuşan parti Grup Başkanı Mamuka Mdinaradze, Kobahidze'nin yerine göreve parlamento çoğunluğu lideri Archil Talakvadze'nin geleceğini ifade etti.

buyuk1_5

“BAŞKA BİR ADAY DÜŞÜNMÜYORUZ”

Mdinaradze “İstifadan sonra bu görev için başka bir aday düşünmüyoruz” dedi.

Tiflis'te, dün 26. Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Genel Kurulu toplantısı düzenlenmişti.

Toplantıya, Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Başkanı Rus milletvekili Sergey Gavrilov başkanlığındaki Rus heyeti de katılmıştı.

Toplantı, Gürcistan Parlamentosu'nun ana salonunda yapılmış, toplantıyı açan Gavrilov'un parlamento başkanının koltuğuna oturması Gürcü muhaliflerinin öfkesine yol açmıştı. Muhalifler salonu terk ederken toplantı iptal edilmişti. Ardından parlamento binası radikaller tarafından ele geçirilmişti.

RUSYA: OLANLARI BİZE MAL ETMEK İSTİYORLAR

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Gürcü yönetiminin, ülkede yaşanan olayların sorumlusu olarak Rusya'yı göstermek istediğini söyledi. Gürcistan'da yaşananları "radikal muhalefet ile iktidar güçleri arasındaki siyasi mücadele" olarak tanımlayan Rusya Başbakanı, Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili'nin Rusya için "düşman ve işgalci ülke" ifadelerini kullanmasını ise "profesyonellikten uzak bir açıklama" olarak nitelendirdi. 

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus havayolu şirketlerinin 8 Temmuz'dan itibaren Gürcistan'a uçak seferleri (ticari uçuşlar dahil) düzenlemesini geçici olarak yasaklayan kararnameyi imzaladı.

“RUSYA VATANDAŞLARININ GÜVENLİĞİ SAĞLANSIN”
 
Putin, hükümete Gürcistan'da geçici olarak bulunan Rusya vatandaşlarının ülkelerine dönmesi için önlem alma talimatı verirken, Dışişleri Bakanlığı'ndan da Gürcü makamlarıyla Rusya vatandaşlarının güvenliğinin ve ülkelerine dönmelerinin sağlanmasıyla ilgili konuların çözümüne yönelik çalışmaları koordine etmesini istedi.

Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, Gürcistan'da yaşananlar için "Rusya karşıtı provokasyon" ifadesini kullandı. 

Bu arada Rus Kommersant gazetesinin muhabirinin Gürcistan'a alınmaması da Rus medyasında geniş yer buldu. 

haritason_1

GÜRCİSTAN-RUSYA İLİŞKİLERİ NEDEN GERGİN?

Eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetlerinden Gürcistan ile Rusya arasında 2008 yılında 5 gün süren bir savaş çıkmıştı.

Savaşın nedeni, özerk Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmeleriydi.

Rusya, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerini birçok Batılı ülkenin aksine bağımsız devletler olarak tanımıştı.

O zamandan beri Rusya ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişki yok.

Gürcistan ise AB ve NATO'ya üye olmayı hedefliyor.

son_3

Haber Ara