Dolar

32,4500

Euro

34,8539

Altın

2.478,66

Bist

9.530,47

Gürcistan'da GUAM Parlamenterler Meclisi yıllık oturumu

Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze:- 'Toprak bütünlüğü, GUAM üyesi 4 ülke için en önemli sorundur. Çatışmalar, bu ülkelerin siyasi, ekonomik ve sosyal kalkınmasını engelliyor. Tüm bu sorunlar çözülmeden bölgenin potansiyelinden faydalanmak mümkün olmayacak'- GUAM Parlamenterler Meclisi Azerbaycan Delegasyonu Başkanı Karimli:- 'Ermenistan, Azerbaycan halkına karşı etnik temizlik politikası uyg

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-18 13:30:22

Gürcistan'da GUAM Parlamenterler Meclisi yıllık oturumu
Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze, Gürcistan, Azerbaycan, Moldova ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü sorunları olduğunu belirterek "Çatışmalar, bu ülkelerin siyasi, ekonomik ve sosyal kalkınmasını engelliyor. Tüm bu sorunlar çözülmeden bölgenin potansiyelinden faydalanmak mümkün olmayacak" dedi.

Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Moldova'nın üye olduğu GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü Parlamenterler Meclisi 10. yıllık oturumu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te başladı.

Oturuma, Janelidze'nin yanı sıra GUAM Genel Sekreteri Altay Efendiyev, Gürcistan Parlamento Başkanı Yardımcısı Tamar Çugoşvili, GUAM üyesi ülkelerin heyet başkanları katıldı.

Janelidze, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, "20 yıl önce 4 kardeş ülke, bölgede barış, istikrar, iş birliği ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilmesi için GUAM'ın temellerini atmıştı." ifadelerini kullandı.

Üye ülkelerin aralarındaki iş birliğini güçlendirmek için ortak strateji oluşturduklarını söyleyen Janelidze, barış ve istikrarın sürdürülebilir kalkınma için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Janelidze, "Toprak bütünlüğü, GUAM üyesi 4 ülke için en önemli sorundur. Çatışmalar, bu ülkelerin siyasi, ekonomik ve sosyal kalkınmasını engelliyor. Tüm bu sorunlar çözülmeden bölgenin potansiyelinden faydalanmak mümkün olmayacak." diye konuştu.

GUAM Parlamenterler Meclisi Azerbaycan Delegasyonu Başkanı Azer Karimli de bölgesel güvenlik konusunun GUAM ülkeleri için stratejik önem taşıdığını söyledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan tarafından işgal edildiğini hatırlatan Karimli, "Ermenistan, Azerbaycan halkına karşı etnik temizlik politikası uyguladı. Bir milyondan fazla Azerbaycanlı göçmen öldü ve sürgün edildi." dedi.

Karimli, Ermenistan'ın bugün de işgalci politikasına devam ettiğini belirterek GUAM ülkelerinin kalkınması, gelişmesi, ekonomik refahı için toprak bütünlüğü sorunlarının sona ermesi gerektiğini vurguladı.

GUAM Parlamenterler Meclisi yıllık oturumu bugün sona erecek.


Haber Ara