Dolar

32,5462

Euro

34,8772

Altın

2.429,67

Bist

9.645,02

Gürcistan Başbakanı Abhazya ile Güney Osetya'ya zeytin dalı

Gürcistan Başbakanı Abhazya ile Güney Osetya'ya zeytin dalı uzattı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 18:38:57

Gürcistan Başbakanı Abhazya ile Güney Osetya'ya zeytin dalı
Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Gürcistan'dan tek taraflı olarak ayrılıp bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki Rus askerlerinin bölgede yeni sınır işaretleri konulmasını konusunda "Bu yıllardır birikmiş sorunlardır ve buna doğru ve akıllıca politikayı uygulamalıyız. Bu uzun bir süreçtir" değerlendirmesinde bulundu.

Tiflis merkezinde bulunan hükümet binasında düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında konuşan Garibaşvili, Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ve uluslararası toplumda Rusya haricinde kimsenin tanımadığı Güney Osetya'da faaliyet gösteren Rus askerlerinin, kontrol alanlarını Bakü-Supsa petrol boru hattını da içine alacak şekilde genişletmesine yönelik olarak, "Bu yıllardır birikmiş sorunlardır ve buna doğru ve akıllıca politikayı uygulamalıyız. Bu uzun bir süreçtir. Bu süreç bir yaradır ve bu yaranın dikkatli, zeki ve zaman alıcı bir tedaviye ihtiyaç var" dedi.

Başbakan Garibaşvili yeni hükümet olarak son 3 yıl içerisinde Abahzya ile Güney Osetya halkıyla barışmak yönünde bir takım olumlu adımların atıldığını dile getirirken şunları kaydetti: "Biz gerçekten bizim Abhaz ve Oset kardeşler ile barışmak istiyoruz ve son 3 yıl içinde bunu kanıtladık" diye konuştu.

Rusya'da düzenlenen Soçi kış olimpiyatları sırasında, Gürcü hükümetinin Rusya, Amerika ve Avrupalı ortaklarıyla ortak güvenlik çalışmalarında yapıcı politikaların nasıl yürütülmesi gerektiğini kanıtladığını söyledi.

- Saakaşvili'ye suçlama

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili Rus işgal güçleri tarafından sınır levhalarının geçen hafta 10 Temmuz'da Tiflisâ€"Gori karayolu yakınındaki Gori ilçesine bağlı Tsitelubani ve Akhalgori ilçesinin Orchosani köyleri yakınlarına yerleştirilmesi ve geçmiş yıllarda Ruslar tarafından benzer eylemlerinin tekrarlanmasını "Saakaşvili'nin yürüttüğü pervasız politikaların sonucudur" diyerek şunları kaydetti:

"Bu Saakaşvili'nin yıllar boyunca yürüttüğü pervasız politikanın bir sonucudur. Bu 2008 yılındaki savaşın sonucudur. Savaş sonuçları bize 100 köy kaybettirdi ve 25 bin yerlerinden olmuş kişiyi getirdi"

Garibaşvili bölgede gerginlik ve provokasyon yaşanmaması ve barış için tüm siyasetçileri daha dikkatli davranmaya davet etti.

Haber Ara