Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Günümüzde Hala Yaşamını Sürdüren İlkel Kabileler

Budunbilim seven seyahat tutkunları buraya buyursunlar, bu sefer çok özel bir listeyle karşınızdayım: İşte çağımızda yaşamakta olan ilkel kabileler listem!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-27 08:35:45

Günümüzde Hala Yaşamını Sürdüren İlkel Kabileler

En çok merak edilen konulardan biriside ilkel kabileler. 18. Yüzyıl'ın sonlarında, özellikle ulaşım imkanlarının artmasıyla birlikte, bir çok ilkel kabile keşfedilmiş ve üzerlerinde araştırma yapılmıştır. Pek çoğu, çeşitli coğrafi ve siyasi nedenlerle kültürlerinden koparılmış olsa da, bazıları çağımızda hala ilkel kabile yaşamları kültürlerini korumakta ve dışarıya nispeten kapalı yaşamlarını devam ettirmekteler. Özellikle çağımızda, bu tarz kabilelerin mevcut kültürlerini korumaları çok önemli olduğundan, onlar hakkında pek çok yasa çıkmış durumda. Ben de dedim ki, bu tarz kabileleri merak eden okurlarımızı sevindireyim! İşte size çağımızda hala yaşamını sürdüren ilkel kabileler!

 Çukçiler

Çukçiler'in tarihleri epey geriye dayanmakta ve dediklerine göre binlerce senelik geleneklerini hala devam ettirmekteler. Kendileri Sibirya'nın kuzeydoğu ucunda ikamet etmektedirler ve özellikle budunbilimcilerin epey ilgilerini çekmekteler. Pek sevgili René Girard, Şiddet ve Kutsal kitabında, Çukçiler'e dair epey ilgi çekici bilgiler aktarmaktadır.

 Himbalar

Afrika çöllerinde yaşamakta olan Himba Kabilesi, keşfedildiklerinden bu yana yaşamlarında hiçbir değişiklik olmadan yaşamaktadırlar. Günümüz küresel dünyasında bunu becerebilmek de farklı bir yetenek olsa gerek, zira dışarıyla iletişmleri bütünüyle kapalı değil. Oldukça popüler olan Himbalar'a elbet internetin bir bölgesinde denk gelmişsinizdir.

 Andamanese Kabilesi

Andamaneseler, Myanmar'ın güneyinde Bengal Körfezi'nde Andaman Adası'nda yaşamakta olan bir hayli enteresan bir kabile. İlginçlikleri, 19. Yüzyıl'a kadar ateş bile yakmayı bilmemelerinde. Bu vakitlerde zaten çeşitli kaşifler memleketlerine geliyorlar. Ancak onlar inatla kültürlerini muhafaza etmeye, ataları gibi yaşamaya devam ediyorlar. Zaten en büyük problemleri de hala çağımızda de insanların onlara safaride izledikleri hayvanlar gibi davranmalarıymış.

 Awa Guaja Kabilesi

Awa Guaja Kabilesi, Amazon kabileleri arasındaki en bilinen kabilelerden bir tanesi. Kendileri özellikle maymunları çok iyi anlaşıyorlar. Öteki hayvanlardan ziyade insana daha çok benzettikleri maymunlarla özel bir bağları var. Kendi çocuklarıyla birlikte maymunları da büyütüyorlar ve onlara bakıyorlar.

ilk-kez-boyle-goruntulendiler-kabile-awa-guaja-dogu-amazon-15286401

Piraha Kabilesi

Pirahalar, bir başka Amazon kabilesi ve onların arasında en enteresan olanlarından bir tanesi. Zira dilleri bir hayli garip. Wittgenstein, zamanında “Dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır,” demiş. Pirahaların dillerinde renklere, sayılar ve en ilginci de geçmişe ait kelimeler bulunmamakta. Bu yüzden geçmiş ve dolayısı ile gelecek kavramları nerdeyse yok. Dış dünyayla kurdukları temas yok denecek kadar az olduğu için kültürlerini korumayı başarmışlar.

 Huliler

Papua Yeni Gine'de ikamet etmekte olan Huliler, ev de bizim semt de bizim diyebilecek bir tarihe sahip. 45 bin senedir kendi topraklarında kültürlerini devam ettirmişler ve görünen o ki, hala da devam ettiriyorlar. Ancak sayıları bir hayli az. Bunun ve dış dünyanın durdurulamaz etkisiyle beraber, kültürlerini korumakta epey zorlanıyorlar.

El Molo Kabilesi

El Molo'nun anlamı “Hayatlarını büyük baş veya küçük baş hayvancılık dışında şeylerden kazanan insanlar” manasına geliyor. Evet uzun bir anlam. Nispeten küçük bir kabile. Afrika'da yaşamakta olan ilkel kabileler arasında nüfusu en az olanlarından. Kenya'da ikamet etmekteler. En büyük sıkıntılarından birisi de kolera. Kolera yüzünden bir çok üyelerini kaybetmekteler.

 Maoriler

Dünyadaki ilkel kavimler arasında en bilineni Maoriler olabilir. Kendileri Yeni Zelanda yerlileridir ve Yeni Zelanda'nın meşhur Haka dansını yaparlar. Savaşçılıklarıyla ünlüdürler. Bazı kabile üyeleri çeşitli etkinliklerde ve turist eğlencelerinde performanslar sergilese de, alışılmış yaşam tarzlarına bağlı kalanları da epey fazladır.

Dünya üstündeki ilkel kabileler elbette saymakla bitmez Timetürk severler. Bir yurt dışı seyahatinizde saydıklarımdan biriyle tanışmayı ihmal etmeyiniz!

Hazırlayan: Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

Haber Ara