Dolar

32,3657

Euro

34,9677

Altın

2.325,64

Bist

9.135,30

Günlük aktivitelerle şiddetlenen bel ağrıları olanlar dikkat

Vücudun önemli yükünü kaldırma görevini üstlenen bel bölgesinde ortaya çıkan ağrılar kendi içerisinde oluşumlarına göre gruplara ayrılmaktadır.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-22 15:12:30

Günlük aktivitelerle şiddetlenen bel ağrıları olanlar dikkat

Günlük zorlayıcı aktivitelerin de etkisiyle birçok insanda mekanik bel ağrısı oluşabilmektedir. Öne eğilmek, yerden bir şeyi kaldırmak, dönmek, uzun süre ayakta durmak ve yürümek gibi günlük aktivitelerle şiddetlenebilen bel ağrılarına “mekanik bel ağrısı” denildiğini belirten Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Kaptanoğlu hastalığın 5 önemli sebebini açıkladı.

Mekanik Bel Ağrısının 5 Önemli Nedeni

1) Gerilme ve zorlanma ağrıları

Mekanik bel ağrılarının en sık sebebidir. Gerilme ve zorlanma ağrıları vücudumuzda kemikleri ve kasları birbirlerine bağlayan ligaman(doku bantları) ve bağların fazla gerilmesi hatta yırtılması sonucu olabilir. Zorlanmanın olduğu yer her zaman tespit edilemeyebilir. Ağrı keskin, künt, yakızı yada bıçaklayıcı tarzda olabilir. Çok kısa sürede geçebileceği gibi genellikle haftalar, bazen de aylar sürebilir.

2) Bel fıtığı

Omurlarımız arasındaki disk şeklindeki kıkırdağın yırtılarak içeriğinin komşu sinirlere baskı yapmasıdır. Bu sinir basısı neticesinde bacağa ve ayağa inen ağrı meydana gelebilir.Ağrıya bacakta ve ayakta güç kaybı, his kaybı, uyuşma ve iğnelenme eşlik edebilir. Şikayetler fıtığın bası yaptığı sinire göre değişiklik gösterebilir.

3) Belde dar kanal

Genellikle ileri yaşlarda görülür. Belde omurganın içinde omurilikten aşağıya doğru inen sinir liflerinin bel bölgesinde sıkışması ile karakterizedir. Bu bölgede sinir kanalının etrafı omurga kemikleri, eklemleri, ligamanlar(doku bantları) tarafından oluşturulmuştur. Bu yapıların zaman ile kireçlenme gibi çeşitli nedenlerle kalınlaşması, içinden geçen sinirleri sarmalayıp sıkıştırabilir.Bunun neticesinde özellikle yürürken ortaya çıkan yada artan her iki bacak ağrısı, bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi olabilir.

4) Bel kayması

Bir omurun diğer bir omur üzerinde kaymasıdır. Bel ağrısı öncül yakınım olabileceği gibi, bel fıtığı ya da dar kanal yakınımlarına da neden olabilir

5) Omurga kırıkları

İleri yaşlarda basit düşmelere bağlı bel omurga kırıkları genellikle osteoporoza bağlıdır ve mekanik bel ağrısına neden olabilirler. Omurga kemik mineralleri ve gücü ileri derecede azalmışsa, bu kırıklar ağırlık kaldırırken ya da öne eğilirken dahi olabilir. Kırıklar neticesinde ani ve çok şiddetli ağrılar meydana gelebilir.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara