Dolar

32,3842

Euro

35,0000

Altın

2.322,28

Bist

9.079,97

Güneydoğu’ya 36 bin konut yapılacak

Bakan Mehmet Özhaseki,Güneydoğu'da çatışmalardan mağdur olan vatandaşlar için yapılan evlerde vatandaşların istekleri doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-13 11:37:44

Güneydoğu’ya 36 bin konut yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2017 bütçesini sundu.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; Operasyonlar kapsamında çatışmalardan etkilenen bölgelerde 30 bin konutun kullanılmaz hale geldiğini belirten Özhaseki, şunları söyledi: “Bölgedeki belediyeler asli faaliyetleri yerine Kandil'e hizmet etmeyi birinci iş gördüklerinden vatandaşlar altyapı hizmetlerinden mahrum bırakılmışlar. Bölgede güvenlik sağlandığı gibi, huzur ve barış kalıcı olarak tesis edilmiş olup şimdi sıra yaraların sarılması zamanıdır. İmar çalışması sürdürdüğümüz yerleşimler Sur, Şırnak il merkezi, Cizre, Silopi, İdil, Nusaybin ve Yüksekova'dır. Bu 7 bölgede zarar tespit çalışmalarına bitirdik, ağır hasarlı yapıların yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri büyük ölçüde tamamlandı. Vatandaşlarımızı bilgilendirmek için irtibat ofisleri kuruduk. Ayrıca o bölgeyi riskli bölge ilan edip, yeni yapacağımız rezerv alanlar belirledik.

10 MİLYAR TL'NİN ÜZERİNDE

Bu bölgede bu amaçla 10 milyar TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

36 BİN KONUT YAPILACAK

Bu şehirlerde altyapı ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte 36 bin konut yapılacak. Diyarbakır Sur ilçesinin tarihi dokusu korunarak şehir yeniden imar edilecek” dedi.

"ÇADIRDA KALAN YOK"

Çadırda falan da kimse yok, onu bilin” diye konuştu. ‘Damda yatma', ‘taziye alanı' gibi tüm geleneksel detaylara yeni inşaatlarda da yer verildiğini vurgulayan Özhaseki, “Sur hariç Yüksekova'da, Nusaybin'de, İdil'de, Cizre'de, Silopi'de bütün hak sahiplerinin evlerini 3 ay ile 10 ay içerisinde bitirebilecek durumdayız. Sene başından itibaren mesela ‘Sur'da ev istiyorum' diyen bir vatandaşa TOKİ'den ev verebileceğiz” ifadesini kullandı.

1999 ÖNCESİ ÇÜRÜK YAPILAR

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili olarak da, “Toplam müracaatların ilgilendirdiği insan sayısı 3 milyon 100 bin kişi. Bu az, eksik. Bunun çok hızlı olması lazım. Çünkü deprem geldiği zaman, milyonlarca bina şu anda risk taşıyor. 1999'dan sonra yapılan binalar standartlara uygun olduğu için sağlam gözüküyor. Ama 1999'dan öncesi 15 milyon yapı stokunun neredeyse yarısı çürük gözüküyor” diye konuştu.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara