Dolar

32,3798

Euro

35,0479

Altın

2.326,91

Bist

9.145,21

Güneydoğu'nun Kolası Sofraları Süslüyor

Kilisliler, iftar sofralarında meyan kola olarak bilinen meyan şerbetini çokça tüketiyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-19 11:18:16

Güneydoğu'nun Kolası Sofraları Süslüyor
Kilisliler, iftar sofralarında meyan kola olarak bilinen meyan şerbetini çokça tüketiyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meyan kola olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbetine, Kilisliler Ramazan ayında yoğun ilgi gösteriyor.

Sıcakların artmasıyla birlikte meyan şerbeti yaz içecekleri arasında vazgeçilmez hale geldi. Birçok derde ve hastalığa iyi geldiği bilinen meyan şerbeti, ağrılara iyi gelerek,

bedeni güçlendiriyor, mide yanmaları, gastrit ve mide ülserlerinde iyileştirici etkiler sağlıyor ve grip, nezle, anjin ve nefes darlığına da faydalı oluyor.

Kilis'in ünlü meyan şerbetçisi Mehmet Özmert, Kilislilerin yüzyıllardır Ramazan ayında iftar sofralarını süsleyen meyan şerbeti geleneğini her yıl olduğu gibi bu yıl da sürdürdüğünü söyledi.

Özmert, aile olarak 110 yıldan bu yana meyan şerbeti üretip sattıklarını ifade ederek, bu mesleğin son kuşak temsilcisi olduğunu kaydetti.

Meyan şerbetinin, Güneydoğu Anadolu'da yetişen meyan bitkisinin kökünden yapıldığını ve yaz aylarının yanı sıra Ramazan ayında iftar sofralarının da vazgeçilmez içeceği olduğunu anlatan Özmert, "Meyan şerbeti, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesicidir. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerine iyi gelir. Meyan şerbetinin torbasını 3 TL'den satıyoruz. Ramazan ayı nedeniyle işlerimiz çok güzel" dedi.
VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara