Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Güneydoğu'da ramazan hazırlığı

Güneydoğu'da ramazan hazırlığı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 16:12:30

Güneydoğu'da ramazan hazırlığı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde "Onbir ayın sultanı" ramazan ayı için hazırlıklar tamamlandı.

Mübarek ramazan ayı öncesi Diyarbakır, Mardin, Bingöl, Batman ve Siirt'te valilik, belediye ve sivil toplum kuruluşları çeşitli çalışmalar yürütüyor. Diyarbakır'da ramazan ayı öncesi camilerde temizlik ve tadilat çalışmaları yapıldı. Kent genelinde eksiklikleri giderilen cami ve mescitlerin ramazan ayına hazır olduğu bildirildi.

İl Müftülüğü Din Hizmetleri ve Eğitim Şube Müdürü Suphi Zengin, AA muhabirine bu yıl, "Vakit, iyilik vakti bu Ramazan ve her zaman" mesajıyla "iyilik" olarak belirlenen ramazan teması çerçevesinde çalışma yapılacağını belirtti.

Hangi coğrafyada olursa olsun insana, eşyaya ve tabiata iyilik yapmayı teşvik eden çalışmalar yürüteceklerini ve bu konularda irşat hizmetleri yapacaklarını kaydeden Zengin, şunları söyledi:

"Dini konularda vatandaşlarımıza 'Alo 190 Dini Danışma Çağrı Merkezi'nde ramazan ayı süresince haftanın her günü 09.00-23.00 saatleri arasında hizmet verilecek. Engellilerin gelebilecekleri camilerde gerekli tedbirler alınmıştır. Ayrıca ramazan ayında çocuk cemaatin, yetişkin cemaatten daha fazla camiye katılımlarının sağlanması için camilerde gerekli tedbirler alınmıştır."

Zengin, "Aile ve Dini Rehberlik Bürosu" ekiplerinin ramazan ayında çeşitli sosyal etkinlikler düzenleyeceğini dile getirerek, "Ekiplerimiz ramazan ayı içerisinde Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesini, 15 yetim aile ve yetiştirme yurdunu ziyaret edecek. Cezaevi vaizlerimiz de mahkum ve tutukluları ziyaret etmesi planlanmıştır" dedi.

Zengin, mültecilere yönelik barınma olmak üzere ihtiyaçlarını karşılamak için hayırsever vatandaşlardan giyecek, yiyecek, ilaç ve temel yaşam malzemeleri toplanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

- Suriyeliler için iftar programı

Mardin'in Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş de "başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da günahların affı" olan kutsal ramazan ayına girmek üzere olduklarını söyledi.

Kaymakamlık olarak ihtiyaç sahibi 3 bin aileye 100'er lira ramazan yardımı yapmayı planladıklarını kaydeden Ermiş, şöyle konuştu:

"Bunun dışında ilçemizde yaşayan Suriyelilere yönelik vatandaşlarımıza ayrıca yardım olacak bir de 'Samimiyet' projemiz var. Engelli vatandaşlarımız ve koruculara, şehit yakınlarına ve gazilerimize yönelik de iftar planlıyoruz."

- Bingöl'de "İyilik Sofrası" kurulacak

Bingöl Müftüsü Mecit Can, ramazan ayında vatandaşların ibadetlerini daha rahat ve huzurlu bir ortamda yapabilmelerini sağlamak için cami ve mescitlerin iç ve dış bakımının yapılarak, ışıklandırma ve ses sisteminin gözden geçirildiğini söyledi.

İl genelindeki 510 din görevlisi ile ramazan ayında yapılacak faaliyetler konusunda toplantı yaptıklarını dile getiren Can, söz konusu toplantıda ramazan hazırlıklarını gözden geçirdiklerini belirtti.

Can, vatandaşların ihtiyaç ve taleplerine göre teravih namazının kılınması için düzenleme yaptıklarını ifade etti.

Huzur içinde bir ramazan için bütün tedbirlerin alındığını vurgulayan Can, "Kentteki 565 cami ve mescidimizde 510 imam, hatip ve müezzin görev yapıyor. İl genelinde imamı olmayan camilere yönelik ataması yapılan 46 yeni imamın göreve başlaması ciddi bir rahatlama sağlamıştır" dedi.

"Vakit, iyilik vakti bu ramazan ve her zaman" mesajıyla "iyilik" temasına uygun iftar programları düzenleneceğini kaydeden Can, şöyle konuştu:

"Söz konusu tema çerçevesinde 'İyilik Sofrası' adı altında iftar programları planladık. Kurulacak iftar sofralarında özellikle dezavantajlı kesimler başta olmak üzere iyiliğe muhtaç ve iyilik elinin uzatılabileceği herkes iyilik sofraları etrafında birleştirilecek, toplumu oluşturan tüm katmanların ve farklı renklerin bir araya getirilmesi sağlanacak. Bu kapsamda 26 Haziran'da, yetiştirme yurtları ve Sevgi Evleri'nde barınan çocuklarımızla iftar sofrasında buluşacağız."

- Siirt'te ramazan pidesi tezgahtaki yerini aldı

Siirt Fırıncılar Odası Başkanı Hayrettin Elçi, ramazan ayında pide fiyatında artış olmayacağını bildirdi.

Ramazan pidesinin 3 farklı çeşitle geçen yılki fiyatıyla tezgahlardaki yerini alacağını kaydeden Elçi, şöyle dedi:

"İlimiz genelinde mahalle aralarındaki birkaç fırın hariç, çoğu fırınımız sahura kadar halkımıza hizmet vermeye devam edecek. Yumurtalı pideyi 1 liradan, yumurtalı ve susamlı pideyi 1 lira 25 kuruştan, yumurtalı, susamlı ve yağlı pideyi ise 1,5 liradan satışa sunduk."

Tüketici Birliği Federasyonu üyesi ve Siirt Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Mehmet Enver Aytaç da ramazan ayını fırsat bilen dolandırıcılara karşı uyarıda bulundu. Ramazan ayında vatandaşların dini duygularını sömürüp yardım toplamaya çalışan dolandırıcılara karşı dikkatli olunmasını isteyen Aytaç, şunları kaydetti:

"Maalesef onbir ayın sultanı olan mübarek ramazan ayını fırsat bilen dolandırıcılar boş durmuyor. İhtiyaç sahibi ailelere yardım eden ve onların sahur ve iftar sofralarının kurulmasına vesile olmaya çalışan sivil toplum kuruluşlarımızın adını kullanarak vatandaşlardan yardım talebinde bulunan dolandırıcılar oluyor. Vatandaşlarımızın bu tür dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları ve hayır işlemek için yapacakları yardımları bilinçli bir şekilde gereken yerlere teslim etmeleri büyük önem taşımaktadır."

- Batman'da 2 liradan kitap satışı

Batman'da kırtasiyeci Nizamettin Şenşeş, ramazan ayı nedeniyle 2 liraya kitap satışına başladı. Amacının mübarek ramazan ayında daha fazla kitap okunmasını sağlamak olduğunu kaydeden Şenşeş, "Fiyatları 12-15 lira arasında değişen kitapları ramazan ayı nedeniyle 2 liraya satışa sunduk. Bu kampanya ay boyunca sürecek" dedi.

Haber Ara