Dolar

32,5779

Euro

34,7839

Altın

2.509,42

Bist

9.693,46

Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisi

Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-01 17:54:50

Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisi
ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Göçmenler ve Göç Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Anne C. Richard, Arakanlı Müslüman (Rohingyalar) göçmenlerin başka ülkelere yerleştirilmesinin Güneydoğu Asya'daki göçmen sorununa çözüm olmayacağını, Myanmar'ın Rohingyalara vatandaşlık vermesi gerektiğini söyledi.

Richard, Malezya ziyaretinde yaptığı açıklamada, tüm Arakanlı Müslüman göçmenlerin ABD'ye yerleştirilmesinin Myanmar'daki diğer Rohingyaları da ülkelerini terketmeye iteceğini savunarak, "Bu sorunun çözümü, Arakanlı Müslümanlara Myanmar'da vatandaşlık verilmesi, barış ve istikrar ortamında yaşamalarının sağlanmasıdır" dedi.

Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara zulüm ve baskı uyguladığını, vatandaş olarak kabul etmediğini belirten Richard, Arakanlı Müslümanların insan hakları konusunda endişeleri olduğunu dile getirdi.

Açık denizde bulunan göçmenlerden işkence görmüş, dul, yetim ve sağlık sorunları olan az bir kısmının ABD'ye yerleştirileceğini ifade eden Richard, bunun için 18-24 aya ihtiyaçları olduğunu savundu.

Richard, "Dünya üzerindeki çoğu göçmen için başka bir ülkeye yerleştirilmek çözüm değildir. En önemli çözüm bu insanları ülkelerini terk etmek zorunda bırakmamaktır" diye konuştu.

Malezya'nın kuzeyine teknelerle gelen bin 100 kadar Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmeni Kedah eyaletinde yerleştirildikleri tesiste ziyaret eden Richard, göçmenlerin şimdilik güvende olduğunu, ancak korkunç bir deneyim yaşamaları nedeniyle genel durumlarının iyi olmadığını ifade etti. "Bundan sonra başlarına ne gelecek bilmiyorlar" diyen Richard, Malezyalı yetkililerden bu göçmenlerin durumunu acilen değerlendirmelerini istedi.

ABD'li müsteşar yardımcısı, göçmen kriziyle ilgili cuma günü Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenen ve bölgedeki 17 ülkenin temsilcilerinin katıldığı toplantıyla ilgili de Myanmar'ın toplantıya katılımının teşvik edici bir gelişme olduğunu söyledi.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar, Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisiyle geçen ay tekrar dünyanın gündemine gelmişti. Her yıl binlerce Arakanlı Müslüman, kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için Myanmar'ı terk ediyor. Bölge ülkelerinde iş bulabilmek için insan kaçakçılarının tuzağına düşen Arakanlı Müslümanlar, aç, susuz, sonu belirsiz yolculuklara çıkıyor.

Tayland hükümetinin Mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Uluslararası toplumun çağrıları sonucu Endonezya ve Malezya, Arakanlı Müslümanları geçici olarak kabul etme kararı almıştı.

Haber Ara