Dolar

32,5178

Euro

34,5806

Altın

2.502,99

Bist

9.548,09

Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisi

Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-29 21:39:54

Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisi
Myanmar donanmasının, Myanmar karasularında 727 göçmeni taşıyan bir balıkçı teknesi bulduğu açıklandı.

Myanmar Enformasyon Bakanlığı'nın Facebook hesabından yapılan açıklamada, teknenin ülkeye ait bir adaya çekildiği bildirildi.

Açıklamada, teknedeki 727 kişinin, 74'ünün kadın, 45'inin çocuk olduğu belirtildi.

Teknedekilerin "Bengali" olarak adlandırıldığı açıklamada, göçmenlerin nereden geldiği ya da nereye gittiğine dair bilgi verilmedi.

Myanmar, ülkesindeki Arakanlı Müslümanları (Rohingyalar) Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görüyor ve "Bengali" olarak tanımlıyor.

- Göçmen kriziyle ilgili toplantı

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenen göçmen kriziyle ilgili toplantı sonrası AA muhabirine konuşan Arakan Projesi adlı sivil toplum kuruluşunun Direktörü Lewa, bölge ülkelerinin özellikle Rohingya meselesini konuşmak için ilk defa bir araya geldiğini belirterek "Bu olumlu bir adım" dedi.

Bir günde büyük kararlar alınmasının beklenemeyeceğini dile getiren Lewa "Ancak bölgedeki ülkelerin hayat kurtarmaya ve arama kurtarma operasyonlarına devam kararı alması kesinlikle olumlu bir gelişme" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) Asya Direktörü Yardımcısı Phil Robertson da, toplantıda göçmen teknelerinin bulunması, kıyıya getirilmesi konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü'nün göçmenlere ulaşması konusunda gelişmeler yaşandığını belirten Robertson, "Toplantı sonunda yapılan açıklama, Arakan'daki sorunu çözmek için geliştirilecek gündemin bir yansımasıdır" dedi.

Güneydoğu Asya ülkelerinin katıldığı toplantıda ABD, Japonya ve İsviçre gözlemci olarak bulunuyor.

Güneydoğu Asya'da açık denizde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor.

Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı. Denizdeki göçmenlere de bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarca insani yardım sağlanıyor.

Tayland'ın Songkhla eyaletinde mayıs başında insan tacirlerinin kurduğu gizli kamplarda 32 Arakanlı Müslümanın cesetlerinin bulunmasıyla bölgedeki insan kaçakçılığı gözler önüne serilmişti. Tayland hükumeti teknelerdeki göçmenleri topraklarına kabul etmiyor.

Bengal Körfezi ve Andaman Denizi civarında terk edilen göçmenlerin çoğunluğunu Myanmar'da gördükleri zulüm ve ayrımcılıktan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Ayrıca göçmenlerin arasında Bangladeş'in az gelişmiş kuzey ve güneybatı bölgelerinde yaşayan ve iş bulma umuduyla Malezya ve Tayland'a gitmek isteyen Bangladeşliler de bulunuyor.

BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak nitelendirilen Rohingyalar, Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Yıllar süren askeri cunta yönetiminin ardından 2011'de iktidara gelen Tein Sein hükumetinin başlattığı reform sürecinden hiçbir şekilde yararlanamayan Arakanlı Müslümanlar, sadece kendileri için uygulanan yasal, ekonomik ve toplumsal kısıtlamalara maruz kalıyor.

Haber Ara