Dolar

32,3615

Euro

34,9951

Altın

2.326,20

Bist

9.102,47

Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisi

Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-31 18:51:14

Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisi
Papua Yeni Gine'de insan kaçakçıları tarafından iş bulma vaadiyle kandırılan ve Tayland'daki deniz ürünleri sektöründe zorla çalıştırılmak üzere bir gemide esir tutulan 8 balıkçı kurtarıldı.

Paupa Yeni Gineli yetkililer, Tayland bandıralı "Blissful Reefer" isimli yük gemisine Avustralya'nın 200 kilometre kuzeyinde operasyon düzenledi.

Başkent Port Moresby'deki Uluslararası Göç Örgütü Bürosu Müdürü George Gigauri, yetkililer tarafından el konulan gemide zorla çalıştırılan 2 Myanmarlı ve 6 Kamboçyalının kurtarıldığını açıkladı.

Kurtarılan balıkçıların insan kaçakçıları tarafından Tayland'dan zorla çalıştırılmak üzere balıkçı teknelerine gönderilen göçmenlerin sadece küçük bir kısmı olduğuna dikkati çeken Gigauri, gemi mürettebatının sorgulanacağını kaydetti.

Kurtarılan balıkçılardan 19 yaşındaki Myanmar'lı Aung San Win, insan kaçakçılarının evine gelerek Tayland'daki fabrikalarda iş bulabileceği konusunda kendisini kandırdıklarını söyledi. Aung San Win, Tayland'a gider gitmez insan kaçakçılarının pasaport ve kimlik belgelerine el koyduğunu, üç yıl boyunca balıkçı teknelerinde çalışmazlarsa 600 dolar borç ödemek zorunda kalacaklarını söylediklerini belirtti.

İnsan kaçakçıları tarafından esir tutulan balıkçılar, uluslararası sularda avlanan Tayland bandıralı balık teknelerinde çalışmaya zorlanıyor. Günde 22 saat çalışmak zorunda bırakılan esir balıkçılara genellikle herhangi bir ödeme yapılmıyor ya da çok az para ödeniyor.

El konulan Blissful Reefer gemisinin, Endonezya'nın Benjina Adası açıklarında köle balıkçılar tarafından yakalanan balıkları ABD'ye gönderdiği sanılıyor.

Papua Yeni Gine, köle balıkçı çalıştıran başka gemi olup olmadığını belirlemek için bölgedeki çalışmalarını bir keşif uçağı ve devriye botuyla devam ettirecek. Papua Yeni Gine, son 4 ayda her birinde 20 esir balıkçının bulunduğu düşünülen 34 tekneyi izlemişti. Ancak tekneler, izlendiklerini fark eder etmez izlerini kaybettirmişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara