Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Güney Sudan’ı Mossad mı Kurdu?

İsrail istihbarat servisi Mossad’ın eski ajanlarından David Ben-Ozil İsrail’in Sudan iç savaşındaki rolünü açığa çıkardı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-09 17:21:39

Güney Sudan’ı Mossad mı Kurdu?

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

Ben-Ozil 1969-1971 yılları arasında Sudan hükümet güçleri ile güneyli ayrılıkçılar arasında yaşanan iç savaşta İsrail'in büyük rolü olduğunu gün yüzüne çıkardı.

Yayımladığı son kitabında Ben-Ozil, kendisinin ve çok sayıda arkadaşının savaş sırasında Joseph Lagu tarafından yönetilin güney ayrılıkçı hareketinin tarafında aktif rol üstlendiklerini yazdı. Güney Sudan günümüzde bağımsız bir ülke.

Ben-Ozil İsrail'in Sudan ordusunun yenilgiye uğratılması, ayrılıkçılara eğitim verilmesi, silah ve personel sağlanması gibi alanlarda faaliyet gösterdiğini söylüyor. İsrail ayrıca, ayrılıkçıların küçük milis taburları kurmasına ve güneyli ayrılıkçılara silahların doğrudan ulaştırılması için bir hava alanı inşaasına yardım etmişti.

İsrail'in buradaki asıl amacı Ben-Ozil'e göre şuydu: İsrail, Sudan ordusuna zaman kaybettirerek ileride İsrail'e saldırı planı yapan Arap güçlerine katılmasını engellemekti.

Eski Mossad ajanı İsrail'in Ortadoğu'daki azınlıklarla sıkı ilişkiler kurduğunu ve bu sayede onların İsrail'e karşı oluşturulacak Arap koalisyonundan uzak tutmayı planladığını aktarmakta. Ben-Ozil'e göre bunun arkasında da Etyopya, İran ve Türkiye gibi bölge ülkeleri ve Lübnan Marunileri ve Irak Kürtleri ile sağlam ilişkiler kurmak vardı.

Aslı middleeastmonitor'da yayınlanan haber Melahat Kemal tarafından TIMETURK için Türkçe'ye çevrilmiştir.

 

Haber Ara