Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Güney Sudan'daki barış sürecini canlandırma çabaları

Sudan Dışişleri Bakanı Gandur, İtalya'nın Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Pezzotti ile Güney Sudan'daki barış sürecini görüştü

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-09 22:20:29

Güney Sudan'daki barış sürecini canlandırma çabaları
Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur'un, İtalya'nın Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Luciano Pezzotti ile Güney Sudan'daki barış sürecini görüştüğü bildirildi.

Sudan resmi ajansı SUNA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Gandur, başkent Hartum'daki bakanlık konutunda ülkesini ziyaret eden İtalya'nın Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Pezzotti ile bir araya geldi.

Görüşmede yetkililer, Güney Sudan'daki olaylar ve barış süreci ile ikili ilişkilerin güçlendirilmesi meselelerini ele aldı.

Gandur, Hartum yönetiminin, Güney Sudan'da barış sürecinin yeniden canlanması için Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) bünyesinde çaba sarf ettiğini belirtti.

Pezzotti de İtalya'nın Hartum yönetiminin Güney Sudan konusundaki tutumunu ve sığınmacıları kabul etmesini takdir ettiğini dile getirerek, Sudan'ın Afrika Boynuzu'nda güvenlik ve istikrarın tesisinde önemli rol oynadığını vurguladı.

- Gandur'un Güney Afrika'da Machar ile görüşmesi

Sudan Dışişleri Bakanı Gandur, dün eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın "barış sürecinin yeniden canlanması durumunda savaşın durdurulması"nı kabul ettiğini duyurmuştu.

Gandur, geçen haftaki Güney Afrika ziyaretinin, Güney Sudan'da barış sürecinin yeniden canlanması için IGAD gözetiminde hükümet ile muhalifler arasında yürütülen müzakere çalışmalarının bir parçası olduğunu belirterek, burada Machar ve diğer muhalif liderlerle bir araya geldiğini ifade etmişti.

Ayrıca Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile yakın zamanda görüşmek için gerekli düzenlemelerin tamamlandığını aktaran Gandur, görüşmenin, IGAD'ın "Güney Sudan" konulu son zirvesinde alınan kararların uygulamaya konulması ve barış sürecinin yeniden canlanması amacıyla gerçekleştirileceğini kaydetmişti.

Riek Machar, Güney Sudan'da hükümet güçleriyle girdiği çatışmalar sırasında yaralanmasının ardından ülkeyi terk ederek Güney Afrika'ya sığınmıştı.

Etiyopya'da 12 Haziran'da yapılan IGAD zirvesine katılan liderler, Güney Sudan'daki taraflara çatışmaların durdurulması ve barış anlaşmasının hayata geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.

- Barış süreci geçen yıl durdu

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsünde bulunduğu" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. İç savaşta yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi evini terk etmek zorunda kalmıştı.

IGAD gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmış, geçici ulusal hükümet 28 Nisan 2016'da göreve başlamıştı.

Ancak, Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Machar yanlıları arasında 8 Temmuz 2016'da çatışmaların yeniden patlak vermesiyle barış süreci durmuştu.

Haber Ara