Dolar

32,5545

Euro

34,8182

Altın

2.432,60

Bist

9.722,09

Güney Sudan'da BM askerine karar çıktı

Güney Sudan'ın 4 bin yeni BM askerini kabul ettiği bildirildi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-05 03:30:49

Güney Sudan'da BM askerine karar çıktı

Ajanslarda yer alan bilgide; Güney Sudan, daha önce egemenliğinin ihlali olarak niteleyip reddetttiği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ülkeye yeni 4 bin barış gücü askeri konuşlandırma kararını kabul etti.

Güney Sudan'ın 4 bin askeri kabul etme kararı, BMGK'nın Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kir ile Güney Sudan'da görüşmesinin ardından geldi. Görüşme, BMGK'nın Güney Sudan bu barış gücü askerlerini kabul etmezse, ülkeye silah ambargosu uygulanabileceğini tehdidi altında yapıldı.

'HÜKÜMET, BM MİSYONU ÜYELERİNE GETİRİLEN KISITLAMALARIN KALDIRILMASINI DA KABUL ETTİ'

Güney Sudan'da bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) heyetinin Başkanı ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, BM barış gücünün ülkede konuşlandırılması konusunda hükümetten ilkesel olarak onay aldıklarını duyurdu. Power, Güney Sudan Kabine İşleri Bakanı Martin Elia Lomoro ile başkent Cuba'da düzenlediği basın toplantısında, "Cuba yönetimi, ağustos ayında BMGK'nin aldığı 4 bin yeni barış gücü gönderilmesi kararını ilkesel olarak onayladı ancak bu güçlerin yapısı, yetkilendirilmesi ve ülkede kalış süresinin tartışılmasını şart koştu" dedi. Power, hükümetin BM misyonu üyelerine getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını da kabul ettiğini ifade etti. Lomoro ise ulusal birlik hükümetinin, Güney Sudan'daki BM misyonu üyelerinin serbest bir şekilde dolaşması için çalışacağını ve misyonun çalışmasını garanti altına almak için gelecek aralık ayında kapsamlı bir plan hazırlayacaklarını belirtti. Hükümetin ülkede yardıma muhtaç insanların durumunun iyileştirilmesine çalışacağını vurgulayan Lomoro, "4 bin askerden oluşan bu güce katılan devletlere itirazımız yok lakin bunların icra edeceği görev konusunda müzakerelerde bulunmamız gerekiyor" diye konuştu. 

'YENİ BARIŞ GÜCÜ ASKERLERİNİN KONUŞLANDIRILMASI İKİ AYI GEÇECEK'

Konuşlandırılacak yeni 4 bin barış gücü askeri hakkındaki tartışmalar ise daha şimdiden başlamış durumda. Askerlerin ana hedefinin sivilleri korumak olduğu fakat muhtemelen daha ötesine de geçeceği belirtiliyor. BM yetkilileri, yeni barış gücü askerlerinin konuşlandırılmasının iki ayı geçeceğini ifade ediyor. Senegal'in BM Büyükelçisi Fode Seck, Afrika'daki bölge ülkelerinin barış gücü askerlerini oluşturacak yeterli sayıda gücü toplamasının zor olduğunu belirtti. BMGK heyeti bugün Mayardit ile basına kapalı bir toplantı gerçekleştirmişti. BM Güvenlik Konseyi, geçen ağustos ayında iç savaş yaşanan Güney Sudan'a öncekine göre daha geniş yetkilerle donatılmış 4 bin yeni barış gücü personeli göndermeyi içeren karar tasarısını kabul etmişti.

ÜLKE İÇ SAVAŞA SÜRÜKLENMİŞTİ

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsü iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı. Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı. Ülkede 2013'te başlayan iç savaşta ise güvenlik güçleri ile isyancılar arasında çıkan çatışmalarda 10 binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

ÜLKEDE HALİHAZIRDA 12 BİN BM ASKERİ GÜCÜ BULUNUYOR

Ülkede halihazırda 12 bin Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askeri bulunuyor ve Güney Sudan bu askeri güce daha fazla yetki verme konusunda isteksiz davranıyordu. Temmuz'da başkent Juba'da çıkan çatışmalar, yüzlerce kişinin ölmesine yol açmış, ve ülkede iç savaşa geri dönüş korkusu yaşatmıştı. Temmuz'daki kaosta Güney Sudan askerleri sivilleri, ülkedeki yabancıları, yardım kuruluşu çalışanlarını hedef almış, kadınlara ve kızlara tecavüz etmiş, yalancı infazlar düzenlemiş, ve insanları bir yerli gazetecinin vurulma anına şahitlik etmeye zorlamıştı.

 

Haber Ara