Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Güney Sudan'da barış anlaşması

Güney Sudan'da barış anlaşması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 20:32:58

Güney Sudan'da barış anlaşması
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, hükümetinin muhaliflerle barış anlaşmasını imzaladığını söyledi.

Kenya, Uganda, Sudan ve Etiyopya liderlerinin katıldığı başkent Cuba'daki imza töreninde konuşan Mayardit, "Hükümetimiz, bazı şartları olmasına rağmen barış anlaşmasını imzaladı. Anlaşmanın uygulanmasından sorun yaşanması ya da bu şartların dikkate alınmamasından doğacak sonuçlardan sadece biz değil tüm Güney Sudan etkilenir" dedi.

"İki seçeneğimiz var, ya barış ya da savaş. Biz ise barış için geldik" diyen Mayardit, bölge ülkelerini anlaşmanın uygulanması için daha fazla destek vermeye çağırdı.

Törende konuşan Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta da "Bizler krizin başından bu yana Güney Sudan'da barışın sağlanması için sizlerle birlikte çalıştık. Uzun zaman geçtiğini biliyorum ancak yaralarımızı sarmalı ve geçmişe değil geleceğe bakmalıyız" diye konuştu.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Kaguta Museveni taraflara savaşı bir kenara bırakıp ülkenin inşasına başlama çağrısı yaparak, "Bu, yanlış bir zamanda yapılmış yanlış bir savaştır. Devrimciler olarak haklı bir amaç uğruna yapılan savaşları diğerlerinden ayırmalıyız. Bağımsızlık için verdiğiniz savaş bir amaç uğrunaydı ve size destek verdik ancak son savaşın yeri ve zamanı yanlıştı" ifadesini kullandı.

Güney Sudan'da 20 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Halk Hareketi Genel Sekreteri Pagan Amum çatışmanın çözülmesi için sunulan anlaşmayı tek taraflı imzalamış, Güney Sudan yönetimi ise 15 gün ek süre istemişti.

Haber Ara