Dolar

32,3776

Euro

35,0297

Altın

2.326,46

Bist

9.142,40

Güney Sudan barış görüşmeleri

Güney Sudan barış görüşmeleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 20:51:54

Güney Sudan barış görüşmeleri
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 17 Ağustos'ta muhalifler tarafından imzalanan barış anlaşmasını yarın imzalayacağı bildirildi.

Güney Sudan'ın Addis Ababa Büyükelçisi Akuei Bona Malwal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Mayardit, yarın, Etiyopya Başkanı Hailemariam Desalegn, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Uganda Devlet Başkanı Yoweri Kaguta Museveni ve Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın da katılımıyla Güney Sudan barış anlaşmasını imzalayacak" dedi.

Cuba yönetiminin, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler gibi ara bulucuların katılımıyla bir tören düzenleyeceğini aktaran Malwal, ülkedeki savaşın son bulması ve barışın sağlanması için pek çok taviz verdiğini belirttiği Güney Sudan hükümetinin, kalıcı barışın sağlanması konusunda istekli olduğunu vurguladı. Büyükelçi, söz konusu tavizlerin neler olduğuna ilişkin ise bilgi vermedi.

Mayardit'in anlaşmayı imzalayacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Malwal, Güney Sudan halkının barışı arzuladığının altını çizdi.

Öte yandan IGAD Başkanı Seyoum Mesfin de Mayardit'in yarın anlaşmayı imzalayacak olmasını barış süreci için büyük bir adım olduğunu ifade etti.

IGAD yöneticileri ve uluslararası katılımcıların Mayardit'in anlaşmayı imzalayacağı törende hazır bulunacağını dile getiren Mesfin, anlaşmanın Güney Sudan'daki iç savaşı sona erdirecek bir kalıcı barışı sağlamasını umduğunu dile getirdi. Mesfin, bu anlaşma ile Güney Sudanlıların, bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanması konusunda olumlu yansımaları olacak yeni bir döneme adım attığını kaydetti.

Güney Sudan'da 20 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Halk Hareketi Genel Sekreteri Pagan Amum çatışmanın çözülmesi için sunulan anlaşmayı tek taraflı imzalamış, Güney Sudan yönetimi ise 15 gün ek süre istemişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara