Dolar

32,5089

Euro

34,7769

Altın

2.491,73

Bist

9.524,59

Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

Letonya basını, bir süre önce ülkede misafir olan Güney Koreli ünlü film yönetmeni Kim Ki-duk'un koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-11 15:48:34

Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

20 kasımda Letonya'ya giden Kim Ki-duk, Letonya'da ev ve oturma izni başvurusunda bulunmaya hazırlanıyordu.

Letonya'nın başkentinde düzenlenen belgesel film festivali ArtDocFest/Riga'nın direktörü Vitaliy Manskiy, ünlü yönetmenin çevirmeni Darya Krutova'nın da Koreli yönetmenin hayatını kaybettiğini doğruladığını açıkladı.

download_69

Kimdir?

Yönetmen Kim Ki Duk, 20 Aralık 1960'ta Güney Kore Bonghwa'da Kyungsang'ın kuzeyindeki bir taşra köyünde doğdu. 9 yaşına geldiğinde ailesiyle birlikte Seul'e taşındı. Burada tarım eğitimi veren bir okula gönderildi. Ancak parasızlık yüzünden okuldan ayrılıp fabrikalarda işçi olarak çalışmaya başladı. 20 yaşına geldiğinde deniz kuvvetlerine katılan Kim, 5 yıl çavuş olarak görev yaptı. Askerlikteki tecrübeleri ona sosyal ilişkileri ve karakter analizi açısından zengin bir birikim sağladı.

Sinema eğitimi almadı

1990'da bir uçak bileti alabilecek kadar para biriktirip, sanat eğitimi almak için Fransa'ya taşındı. Geçimini, kendi resimlerini satarak kazanmaya başladı.

1993'te tekrar Kore'ye dönen yönetmen, senaryo yazmaya başladı ve bir yarışmada iki senaryosu ile ödül kazandı.

Kim Ki-Duk'un film kariyeri diğer yönetmenlerinkinden farklıolan yönetmenin hiçbir zaman sinema eğitimi almadığı biliniyor. Ayrıca herhangi bir yönetmenin yanında asistanlık da yapmadı. Hiç kimsede görülmeyen yorum ve hikâye tekniği ile dikkat çekti.

Aldığı ödüller

Kim, 1996 yılında küçük bütçeli Timsah adlı filmiyle ilk sinema deneyimine başladı. Hiçbir sinema eğitimi almayan yönetmen, bu filmi ile Koreli film eleştirmenlerinden ağır eleştiriler aldı. 2004 yılında Fedakar Kız film ile Berlin Uluslararası Film Festivali'nde, Boş Ev filmi ile de Venedik Film Festivali'nde En iyi yönetmen ödüllerini aldı. 2011 yılında Arirang film ile Cannes Film Festivali'nin Un Certain Ödülleri bölümünde en iyi film ödülünü aldı.

Haber Ara