Dolar

32,4894

Euro

34,5841

Altın

2.476,00

Bist

9.589,74

Güney Kore ve Japonya istihbarat anlaşması imzaladı

Güney Kore ile Japonya arasında askeri istihbarat paylaşımı anlaşması imzalandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-23 14:20:11

Güney Kore ve Japonya istihbarat anlaşması imzaladı

AA'nın haberine göre Kyodo ajansının haberine göre, Güney Kore Savunma Bakanı Han Min-koo ve Japonya'nın Seul Büyükelçisi Yasumasa Nagamine'nin Güney Kore Savunma Bakanlığında imzaladığı Askeri Enformasyon Genel Güvenliği (GSOMIA) Anlaşması, iki ülke meclislerinin onayına sunulmadı. Anlaşma iki ülkenin diplomatik kanallarının karşılıklı tebliğiyle yürürlüğe girdi.

İki ülke 2014'te imzalanan üçlü anlaşma kapsamında istihbarat enformasyonunu ABD kanalıyla paylaşıyordu. Bugün imzalanan anlaşmayla doğrudan istihbarat alışverişi yapılabilecek.

Japonya ve Güney Kore, ülke içi ve muhalif parti baskıları sebebiyle 2012 yılında son anda vazgeçtikleri anlaşmayı bugüne dek askıda tutuyordu.

Japonya, Güney Kore ve ABD donanmaları, 9 Kasım'da Kuzey Kore tehdidine karşı keşif gücü ve istihbarat paylaşımını artırmak için ortak tatbikat yapmıştı.

Hawaii'de haziran sonunda ABD öncülüğünde yapılan, dünyanın en büyük deniz tatbikatı olarak bilinen RIMPAC'te (Rim of the Pacific) Güney Kore ve Japonya donanmaları da yer almıştı.

 

Haber Ara