Dolar

32,4747

Euro

34,9327

Altın

2.437,01

Bist

9.716,77

Güney Kore Maliye Bakanı görevden alındı

Güney Kore'de büyümedeki yavaşlama ve artan işsizlik bağlamında, politik stratejiden sorumlu bakan görevden alındı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-09 11:12:29

Güney Kore Maliye Bakanı görevden alındı

TİMETÜRK ÇEVİRİ

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Kuzey komşusuyla devam eden iyi ilişkilerdeki muazzam rolüyle tanınıyor. Ama içerdeki ekonomik politikası giderek daha da tartışmalı hale geldi.

Moon Jae-in, 9 Kasım cuma günü, ekonomi bakanı da dahil olmak üzere ekonominin iki büyük patronunu görevden aldı.

Basına göre, şimdi göreve yeni gelen bu iki şahıs on birinci dünya ekonomisinin zorluklarını nasıl çözeceklerini tartışıyorlar. Maliye Bakanı, asgari ücret de dahil olmak üzere yeniden dağıtım politikasını tekrar gözden geçirmek isterken, Bay Jang aynı yolda devam etmek istediğini belirtti.

Yükselen bir işsizlik oranı

Moon Jae-in hükümeti, asgari ücret artışını ve çalışma saatlerini azaltmayı ve geçici iş sözleşmelerini, büyümeyi teşvik etmek için tasarlanan yeniden dağıtım politikasının bir parçası olarak açık uçlu sözleşmelere dönüştürdü.

Güney Kore ekonomisinin Asya'da dördüncü sıraya yükseldiğini gören Kore'nin dev şirketleri, ihracat ve yatırımlarından kaynaklanan geçmiş büyüme modeline yeniden kavuştu.

Hükümet eleştirmenleri, politikanın beklenenden daha zıt bir etkiye sahip olduğunu, düşük gelire sahip insanların durumunu daha da kötüleştirdiğini ve küçük işletmelerin gidişatlarının kötü olduğunu söylerken, politikacılar yatırım yapma ve düzenlemeler konusunda isteksiz davranıyorlar.

Geçtiğimiz ay merkez bankası, yıllık büyüme tahminini 2017 yılında % 3,1'lik orandan % 2,7'ye düşürmüştür.

Açıklanan verilere göre, üçüncü çeyrekte işsizlik oranı % 0,4'lük bir artışla % 3'e yükselmiştir. % 8 ile gençlerdeki işsizlik oranı ise % 9,4 iken, 1999'dan bu yana en yüksek seviyeleri gördü.

Kaynak: Le Monde, AFP

Haber Ara