Dolar

32,3325

Euro

35,1144

Altın

2.300,55

Bist

9.079,97

Güney Kore'den Kuzey ile görüşme öncesi nükleer silah açıklaması

Güney Kore'nin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in 27 Nisan'da yapacağı görüşmeden nükleer silahların yok edilmesine dair net bir deklarasyon çıkmasını istediği bildirildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-03 11:55:49

Güney Kore'den Kuzey ile görüşme öncesi nükleer silah açıklaması

Yonhap ajansının bir devlet başkanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde, Güney Kore'nin yaklaşmakta olan zirvede, Kuzey Kore'den nükleer silahsızlanma ile ilgili bir deklarasyon beklediği belirtildi.

27 Nisan'da yapılacak zirvedeki üç önemli gündem maddesinden birinin, Kore Yarımadası'nda kalıcı barışın sağlanması ve Koreler arası ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra nükleer silahların yok edilmesi olduğuna dikkati çeken yetkili, bu konuda böyle bir deklarasyon istenmesinin "tabii bir şey" olduğunu kaydetti.

Diğer bir üst düzey yetkili de medyada nükleer meseleye yönelik olası çözümler çok fazla konuşulmasına rağmen sorunun, "kapsamlı ve aşamalı" bir şekilde çözülmesi gerektiği dışında hiçbir şeye karar verilmediğini söyledi.

Yeni bir çözümün, daha önceki nükleer anlaşmalardan farklı olacağına işaret eden yetkili, bunun, "aşağıdan yukarıya" değil "yukarıdan aşağıya" bir şekilde yapılacağını sözlerine ekledi.

Yetkili, Güney'in yaklaşan Koreler arası zirveye odaklandığını söyledi.

Kuzey ve Güney Koreli üst düzey yetkililerden oluşan heyetler, 29 Mart'ta, sınır köyü Panmunjom'da bir araya gelmişti.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Kim ve Moon'un 27 Nisan'da Panmunjom'un güney tarafındaki "Barış Evi'nde" yapılacak zirveye katılacağı belirtilmişti.

Kuzey ve Güney Kore arasındaki son iki zirve, 2000 ve 2007 yıllarında Pyongyang'da yapılm

 

Haber Ara