Dolar

32,5937

Euro

34,7959

Altın

2.496,68

Bist

9.437,65

Güney Kore'den beşli görüşme önerisi

Güney Kore Devlet Başkanı Park,Kuzey Kore'nin nükleer testine karşı ABD ve Rusya'nın da katılacağı beşli görüşmeler yapılması gerektiğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-22 15:44:34

Güney Kore'den beşli görüşme önerisi

AA'nın haberine göre: Güney Kore Devlet Başkanı Park, "Kuzey Kore'nin nükleer testine karşı ABD, Rusya, Japonya, Çin ve Güney Kore beşli görüşmeler düzenlemeli" dedi.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, hidrojen bombası denediğini iddia eden Kuzey Kore'yi dışarıda tutarak, ABD, Rusya, Japonya, Çin ve Güney Kore'nin görüşmeler yapması konusunda öneride bulundu.

Devlet Başkanı Park, yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer testine karşı beşli görüşmeler yapılması gerektiğini ifade ederek, "Kuzey'i bu tip görüşmelerin dışında tutmak gibi farklı ve yaratıcı yöntemler bulmalıyız" dedi. Park, Kuzey Kore'nin en önemli ortağı sayılan Çin'in gerekli ve etkili önlemler alarak Kuzey Kore'nin nükleer program geliştirmenin faydasız olduğunu fark etmesini sağlaması gerektiğini söyledi.

Pyongyang yönetimi, nükleer silahsızlanma karşılığı verilecek yardım konusunun görüşüldüğü Seul, Washington, Tokyo, Pekin ve Moskova'nın bulunduğu altılı görüşmelerden 2008 yılında ayrılmıştı. Kuzey Kore'nin 6 Ocak'ta hidrojen bombası denediğini iddia etmesinin ardından, Güney Kore, sınırda Pyongyang karşıtı propaganda yayınına başlamıştı. Kuzey Kore de Güney Kore'ye karşıt propaganda broşürleri taşıyan balonlar göndererek karşılık vermişti.

Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde üç yer altı nükleer test yapmıştı. Pyongyang yönetiminin 2013'teki üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.

Haber Ara