Dolar

32,5367

Euro

34,8686

Altın

2.430,70

Bist

9.645,02

Güney Kore, broşür krizini aşmak için Kuzey Kore'den iltica eden gruplara karşı harekete geçiyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-10 14:08:28

Güney Kore, broşür krizini aşmak için Kuzey Kore'den iltica eden gruplara karşı harekete geçiyor
Güney Kore, Kuzey'in broşür krizi üzerine Seul yönetimiyle tüm iletişim kanallarını keseceğini açıklaması üzerine Kuzey Kore'den iltica eden iki gruba karşı harekete geçiyor.

Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Birleşme Bakanlığı, sınırdan Kuzey Kore'ye broşür balonları gönderen Özgür Kuzey Kore Savaşçıları ve Keunsaem grupları hakkında polise şikayette bulunacağını açıkladı.

Açıklamada, "İki Kore'nin liderleri tarafından varılan anlaşmalara doğrudan karşı çıkarak Güney ile Kuzey arasındaki gerilimi artırarak kamu çıkarlarını ihlal ettiler." ifadesi kullanıldı.

Bu grupların, sınır bölgesinde yaşayan halkın güvenliğini ve yaşamını tehlikeye attığı da kaydedildi.

Kuzey Kore resmi ajansı KCNA, Pyongyang yönetiminin, Güney Kore ile dün tüm sınır ötesi iletişim hatlarını keseceğini duyurmuştu.

Kararın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo Jong ve Seul yönetiminin 2010'da 50 Güney Korelinin ölümüne yol açan iki saldırının arkasındaki isim olduğuna inandığı eski istihbarat birimi başkanı Kim Yong Chol tarafından verildiği kaydedilmişti.

Güney Kore'de, Kuzey sınırında balonla broşür atma, yıllardır aktivistlerin başvurduğu bir yöntem. Kuzey Kore, bu eylemi kendisine yönelik bir saldırı olarak değerlendiriyor.

Seul yönetimi, gerilimin yüksek olduğu dönemlerde bu tür eylemleri önlemek için bölgeye polis ekipleri gönderirken, Kuzey Kore'nin bunları tamamen yasaklaması yönündeki çağrılarına aktivistlerin özgürce hareket etme hakkı bulunduğunu vurgulayarak direniyordu.



Haber Ara