Dolar

32,5093

Euro

34,9415

Altın

2.435,68

Bist

9.716,77

Güney Kıbrıs Almanya'dan ara buluculuk istedi

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis Türkiye'yi ziyaret edecek Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Lefkoşa ve Ankara arasında arabuluculuk yapmasını istedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-24 15:23:30

Güney Kıbrıs Almanya'dan ara buluculuk istedi

Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis Türkiye'yi ziyaret edecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Anastasiadis görüşmede Almanya Başbakanı'ndan Lefkoşa ile Ankara arasında arabuluculuk yapmasını istedi.

MERKEL'DEN ERDOĞAN'A MESAJ İLETMESİNİ İSTEDİ

Aman Haber Ajansı Deutsche Welle Türkçe'nin Güney Kıbrıs radyo yayın kurumu RIK'ten aktardığı habere göre Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bugün görüşen Merkel'den, Türkiye'nin Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki doğalgaz arama faaliyetlerini durdurması mesajını iletmesini istedi. Anastasiadis Avrupa Birliği'nin de (AB) bu talebi desteklediğini belirtti.

RUM KESİMİ SONDAJ ÇALIŞMALARINDAN RAHATSIZ

Rum Fileleftheros gazetesi hafta başında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetlerini sürdürdüğünü yazmıştı. Gazete Yavuz gemisinin birkaç gündür liman kenti Limasol'un güneyinde sondaj çalışmaları yaptığını belirterek, bu durumun Türkiye'nin Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde "izinsiz yürüttüğü altıncı sondaj çalışması" olduğunu ifade etmişti.

Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle uzun süredir gerginlik yaşanıyor. Hem Güney Kıbrıs hem de Türkiye bölgede doğalgaz arama hakkına sahip olduğunu dile getiriyor.

LİBYA İL ANLAŞMA

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım'da imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası," Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi başta olmak üzere birçok ülkeyi rahatsız etmişti. Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma Girit Adası'nın doğusunda kalan bölgenin iki ülke tarafından kontrol edilmesini öngörüyor.

Öte yandan Türkiye'nin bu adımına karşı Kıbrıs, İsrail ve ve Yunanistan EastMed boru hattını hayata geçirdi. Üç ülke Akdeniz'in doğusundaki doğalgaz yataklarından Avrupa'ya gaz sevk edecek olan denizaltı doğal gaz boru hattının prensip anlaşmasını ay başında Atina'da imzaladı.

Haber Ara