Dolar

32,4932

Euro

34,9484

Altın

2.439,44

Bist

9.716,77

Güney Çin Denizi ısınıyor

Çin, Güney Çin Denizi’nde operasyon gerçekleştiren Amerikan Donanması’na ait savaş gemisini uyardı ve gemiyi takibe aldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-27 19:46:23

Güney Çin Denizi ısınıyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Amerikan Donanması'na ait savaş gemisinin “Çin'in Spartly Adaları sularına yasa dışı bir biçimde girdiği”ni belirtti.

Bakanlık ayrıca “ABD savaş gemisi tarafından gerçekleştirilen bu hareket Çin'in egemenlik ve güvenliğinin ihlali olup adalarda görevli olarak bulunan personelin güvenliğini tehlikeye atmaktadır” açıklamasında bulundu.

ABD'li bir yetkili USS Lassen gemisinin Spartly Adaları bünyesinde bulundan Subi Adası'nın 12 deniz mili açığından transit geçiş yaptığını söyledi. ABD, Çin'in 2014 yılında üç mercan kayalığını adaya çevirmesinden bu yana 12 mil kuralını çiğnemediğini iddia etmekte.

Çin Hükümeti: Bizi Zorlamayın

Çin Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada Çin'in kendisine ait olduğunu iddia ettiği bölgelerde yaşanacak bir sıkıntı ya da tansiyonun yükseltilmesi durumunda karşı tarafın bunun sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulundu.

Bakanlık sözcüsü Lu Kang konuya dair yaptığı açıklamada  “Eğer herhangi bir ülke çeşitli oyunlarla bu adalara müdahaleyi aklından geçirirse Çin kendi topraklarında makul, meşru ve resmi faaliyetlerde bulunacaktır. Bu ülkelere bu tür hayalleri bırakmalarını öneririm” dedi.

Karşı İddialar

Güney Çin Denizi egemenlik bölgesi açısından çok sayıda karşı iddiaya sahne olmakta. Çin, Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam Deniz'de bulunan ada zincirleri ve mücavir bölgeler hakkında karşı iddialarda bulunmakta.

Yaklaşık 18 ay önce Spartly Adaları'nda bulunan Subi, Mischief ve Fiery Cross mercan adalarının oluşturduğu yaklaşık 800 hektarlık alanda egemenlik ilan etti. Bu mercan adalarında uçuş pistleri inşaa etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerinin denizcilik özgürlüğünü etkilemediğini söyledi ve “ Spartly Adaları ve mücavir sularda tartışmasız egemenliği”ni ilan etti.

Rutin Operasyon

ABD'li bir yetkili Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerinin rutin bir operasyon olduğunu ve uluslararası hukuka uygun gerçekleştirildiğini açıkladı. Yetkili ayrıca “Dünyanın her yerinde uluslararası hukukun izin verdiği yerlerde uçuş yapmaya, denizcilik faaliyetlerinde bulunmaya ve operasyon gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Eğer uluslararası sularda denizcilik yapma hakkınızı kullanıyorsanız başka bir ülke ile istişare yapmak zorunda olmazsınız” açıklamasında bulunmıştu.

CNN.com sitesinde yayımlanan haber Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye aktarılmıştır.

 

Haber Ara