Dolar

32,5558

Euro

34,8985

Altın

2.439,74

Bist

9.645,02

'Güney Afrika'nın Gülen'i kabulü...'

İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas, 'Güney Afrika'nın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i kabulü, kendi uluslararası siyasetiyle taban tabana zıt bir karar alması demektir.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-04 13:13:33

'Güney Afrika'nın Gülen'i kabulü...'

İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye'nin eski Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, AA muhabirine 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardında bulunan FETÖ'nün Afrika'daki faaliyetlerini değerlendirdi.

Örgütün Afrika'da özellikle eğitim alanında faaliyet gösterdiğine işaret eden Kavas, FETÖ'nün Afrika'daki ilk okulunu 1995'te Sudan'da ve ikincisini de 1996'da Senegal'de açtığını söyledi.

"OKULLARININ TÜRKİYE DEVLETİ'NE AİT OKULLAR OLDUĞUNU SÖYLEDİLER''

Kavas, örgütün Afrika'daki etkisini artırmak için hangi yollara başvurduğu sorusunu şöyle yanıtladı:

"Çad büyükelçisi olduğum dönemde ülkedeki FETÖ okullarının Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar olmadığını ısrarla söylememe rağmen irtibat kurdukları tüm devlet adamlarına, okullarının Türkiye Devleti'ne ait okullar olduğunu söylediler."

Türkiye'nin Afrika'da ancak 2008'den sonra büyükelçilikler açmaya başladığını hatırlatan Kavas, görevlendirilen büyükelçilerin, gittikleri ülkelerdeki resmi makamlara FETÖ'nün faaliyetlerinin Türk Devleti ile ilişkili olmadığını anlattıklarını belirtti.

Kavas, Afrika'daki bazı resmi makamların, FETÖ'nün faaliyetlerini Türk Devleti adına yürüttüğüne hala inandığının altını çizdi.

FETÖ'nün, ağırlıklı olarak Afrika'da Osmanlı ile tarihi ilişkisi olan ülkelerde okullar açtığını söyleyen Kavas, yerel halkın Osmanlı'ya olan sevgisinin örgüt tarafından istismar edildiğine dikkati çekti.

Gülen'in Güney Afrika'ya kaçabileceği yönündeki haberlere de değinen Kavas, Güney Afrika'nın, Filistin meselesi konusunda Türkiye ile benzer tutuma sahip olduğunu belirterek FETÖ elebaşının, İsrail ile yakın ilişkilerine işaret etti. Kavas, "Güney Afrika'nın FETÖ elebaşı Gülen'i kabulü, kendi uluslararası siyasetiyle taban tabana zıt bir karar alması demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara